diumenge, 31 de març del 2019

JARDINES SANSSOUCI. Rambla de les Flors 8. Sala de festes. (1951)


*1951.- Retall publicitari del dia de la inauguració del local. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
 
El nom de Sanssouci, ("sense preocupacions") que evoca en francès el del castell i residència d'estiu del rei prussià Frederic II a la localitat alemanya de Postdam, prop de Berlín, fou un local sorgit a consequència de l'èxit assolit pel Folies del mestre Demon. 
Va obrir-se com a terrassa d'estiu el dia 16 de juny de 1951 a l'aleshores número 8 de la Rambla de les Flors, davant del Mercat de la Boqueria. El seu nom era indistintament Sanssouci o Jardines Sanssouci i ocupava el mateix local on temps enrere hi havia estat el Zoco Club.
Segons es desprenia de l'article que el noctàmbul Sebastià Gasch va publicar a les planes de Destino [1] el local intentava reproduir l'atmosfera parisenca de començaments de segle. Amb aquest objectiu, l'arquitecte i decorador Bartolomé Llongueras hi havia posat tot l'empeny disposant un conjunt de grans miralls i llums de gas amb globus de vidre, així com uns panells del seu germà Joan que evocaven inequívocament la Belle Époque. En aquest entorn s'arribava a un jardí interior presidit per un conjunt arcs de mig punt que emmarcaven els palcos on es situaven els clients.
El Sanssouci va inicar la seva curta vida per la nit barcelonina amb l'espectacle Paris 1900. La cantant francesa Virginia Spica figurava com a cap de cartell i l'acompanyaven les ballarines Laura Donoso, Esmeralda de los Reyes, Antonio Marquina i la cantant Linda Vera amb l'orquestra Mario y Vilar. Als pocs dies de l'obertura, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, hi va aparèixer la prolífica Gema del Rio, nom artístic de Maria Soler i Cuñat (1913-1996), una de les vedettes més populars del moment. 
Com apuntavem abans però, l'existència del Sanssoucis va ser molt efímera i no va passar d'aquell any 1951. L'estiu següent el local ja l'ocupava una altra proposta d'oci nocturn, l'Andalucía de Noche

*1951.- Programació del Sanssouci del dia 19 de juny d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1951.- Revetlla de Sant Joan als Jardines Sanssouci (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
 
La popular vedette Gema del Río va actuar al Sanssouci de la Rambla durant la revetlla de Sant Joan de 1951 (Foto: IMdb)