dijous, 11 d’abril del 2019

ESTAND DE LITHINÉS DEL DR. GUSTIN. Exposició de 1929. Montjuïc. (1929-1930)

 
 
*1929.- Aspecte que presentava l'estand dels Lithinés del doctor Gustin a Montjuïc. (Font: IEFC).
 
Entre els petits estands de les empreses que van concòrrer a l'Exposició Internacional de 1929 a Montjuïc no hi va faltar el dels Lithinés del Dr. Gustin, un producte que s'havia fet molt popular a les llars durant al primer quart del segle XX. Es tractava d'una sol·lució de carbonat de liti en pols que es diluïa amb aigua (aigua de lithinés) i aportava tot un seguit de remeis per l'aparell digestiu. Bàsicament era indicat per combatre les malalties associades a la presència d'àcid úric al cos (reumatisme, gota, artritis, etc.).
Tot i que els Lithinés ja es comercialitzaven a Barcelona des dels inicis del segle passat per Dalmau Oliveres des del número 14 del passeig de la Indústria, al costat de la Ciutadella, l'empresa que va presentar-se a Montjuïc durant l'Exposició s'havia constituït sota la forma jurídica de societat anònima el 5 de desembre de 1927. La patent provenia del farmacèutic parisenc Arthur Mille.
 
Arthur Mille (1854-1942), el pare dels lithinés.
(Font: Revue d'histoire de la pharmacie)
 
*1927.- Una acció de l'empresa Lithinés del doctor Gustin S.A.E. (Font: todocoleccion.com)
 
L'estand instal·lat a Montjuïc constituïa un exemple clar de disseny racionalista. Era de reduides dimensions i s'estructurava al voltant d'una barra rodona situada entre dos obeliscs de diversos cossos, que sostenien una coberta de vidre i metall disposada per protegir del sol i la pluja tot l'interior de la barra.
Aleshores els paquets de Lithinés ja es comercialitzaven pel doctor Farrero a través del seu laboratori del número 313 del carrer de Mallorca. 
 
 
*1929.- El petit estand de Lithinés del Dr. Gustin amb el Palau Nacional al fons durant els dies de l'Exposició de 1929. (Foto: Autor desconegut).
 
L'estand es va emplaçar a l'inici de l'avinguda de Muntanyans, entre el Palau de la Química, avui desaparegut, i el Parc d'Atraccions, que posteriorment es transformà en l'actual estadi de rugbi de la Foixarda. 
 
*1918.- Primers anuncis de Lithinés del Dr. Gustin a la premsa.
 
*1930's.- Una capsa de dotze paquets per barrejar amb aigua i obtenir la recomanada aigua de Lithinés.