dilluns, 6 de desembre del 2010

CAMP DE FUTBOL CARRER GALILEU. U.E. Sants. (1921-1964)



El primer equip que va jugar els seus partits al camp del carrer Galileu va ser el FC Internacional a partir del 1921. Un any després es va fussionar amb diverses entitats esportives del barri de Sants i nasqué la Unió Esportiva Sants, fundada el 26 d’abril de 1922.
El primer partit oficial que va jugar el Sants en aquell camp del carrer de Galileu va ser el 22 de maig de 1922, contra el CE Europa, amb victòria santsenca per 2-1.

*1930's.- El camp de la UE Sants en un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

La UE Sants hi va jugar durant cinc dècades fins el diumenge 23 de febrer de 1964, que hi va disputar l'últim partit enmig d’una gran festa, amb dues bandes de trompetes i tambors, la desfilada de la bandera del club seguida per antics jugadors i directius, la voladissa de coloms i un partit de veterans entre jugadors de Barcelona i de Sants i amb el camp ple de gent. El partit oficial va acabar amb triomf per la mínima del Sants sobre el Girona (1-0). A partir d'aleshores l'equip de futbol de l'entitat santsenca va començar un pelegrinatge per diversos camps de la ciutat, abans de recalar en el seu actual emplaçamant al camp de la Magòria.
Sobre els terrenys que va ocupar el camp del carrer Galileu hi passa avui l'avinguda de Madrid.

*1963.- Sortida del públic del camp del carrer Galileu per l'accés del carrer de la Saleta (Foto: Antoni Campañá Mora)

*1960's.- L'altra entrada al camp de futbol pel carrer Galileu 172. (Foto: Eduard Solé Fàbregas)

PLAÇA DE VÍCTOR BALAGUER. Sants.

 
*1935.- La plaça santsenca de Víctor Balaguer durant els anys de la Segona República
 
Anomenada popularment plaça del nen (o també del niño), a causa de l'escultura que coronava la font situada al seu bell mig, la plaça de Víctor Balaguer era un dels indrets més típics de Sants. Anteriorment havia rebut els noms de plaça de la Vila i plaça de la Constitució.
A mitjans del segle XIX la casa de la vila de Sants era situada aquí. Les dependències municipals van ser assaltades el 1870 durant l'anomenada revolta de les quintes. A la plaça s'hi podien veure les rajoles de les ànimes, ja que era l'indret on els sacerdots acomiadaven el dol dels difunts en el seu trajecte cap el cementeri. Encara avui es conserva el Carreró de les Ànimes entre el carrer de Sants i el carrer Miquel Angel.
La plaça de Víctor Balaguer va desaparèixer a finals dels anys seixanta a conseqüència de les obres d'obertura del Primer Cinturó de Ronda (avui Ronda del Mig), autovia soterrada que va partir en dos el barri de Sants.  
La font amb l'escultura del nen, obra d'Agapit Vallmitjana i Barbany (1833-1905), va ser traslladada als Jardins de Can Mantega.

*1969.- Els enderrocs de cases per obrir la Ronda del Mig varen deixar la font del nen aillada i solitària en el lloc exacte on la plaça de Víctor Balaguer acabava de desaparèixer, tal com queda reflectit en aquesta nostàlgica instantània.

*1969.-  El Niño amb la corda al coll i al cos després del desmuntatge de l'escultura. La base del pedestal es pot veure al centre de la fotografia. Era el mes d'abril i les obres del Cinturó de Ronda no podien esperar. (Foto: Arxiu Històric de Sants).