dissabte, 8 de setembre del 2018

PALAU DELS COMTES DE FÍGOLS. Via Augusta 202-226. (1918-1972). ESCOLA VIRTÈLIA. (1941-1969)

MIQUEL BARCELONAUTA
Agraïments a ELOY FC i VALENTI PONS TOUJOUSE


Vista parcial de la facana del palau dels Comtes de Fígols. (Font: enricsagnier.com

Aquest palau senyorívol i majestuós en forma de castell va ser projectat pel prolífic arquitecte Enric Sagnier i Villavechia cap al 1914 i enllestit el 1918. Havia estat un encàrrec de José Enrique de Olano y Loyzaga (1858-1934), comte de Fígols i propietari i explotador de les mines de carbó al Berguedà.  
L’edifici era d'estil noucentista amb alguns detalls platerescs a la façana, com l'escut d'armes de la família que presidia la torre lateral. L’interior, era format per un seguit de salons nobles amb una elegant escalinata que donava accés al primer pis on hi havia les principals estances. Disposava també d'una capella i d'una sala d'actes al soterrani on es podien reunir fins a 125 persones. Tot plegat era envoltat d'uns frondosos jardins en els que hi destacava una pineda a la banda de la Via Augusta, que va propiciar que el lloc fos conegut com Els Pins.
L'edifici va ser la residència familiar dels Olano a Barcelona fins entrada la dècada dels 1930's. Posteriorment durant uns anys va ser residència i escola de monges i en plena Guerra Civil es va habilitar com a hospital de sang per atendre ferits del front i víctimes dels bombardeigs.
Instaurat el règim franquista el palau va ser llogat per l'Escola Virtèlia, una institució fundada pels docents Enric Badal i Alicard, Dolors Calvet, Joan Duran i Josep Jordi Llongueras, amb un ideari catalanista i catòlic que, amb el pas dels anys temps i malgrat la manca de llibertats, va aconseguir escapolir-se dels dictats de l'oficialisme franquista en matèria d'educació. L'escola, que havia iniciat les seves activitats el mateix mes d'octubre de 1939 en un edifici de la plaça Lesseps, s'instal·là a partir de l'inici dels curs 1941-42 en aquest palau de la Via Augusta al barri de Sant Gervasi.
 
*1940's.- Imatge del Palau dels Comtes de Fígols durant el temps que va acollir Virtèlia en un fullet publicitari de l'escola. (Foto: Autor desconegut)

Virtèlia va ser el bressol educatiu d'un gran grup de catalans fills de classes benestants, que posteriorment tindrien un pes específic molt rellevant en la vida pública del país i en el procés de recuperació de les llibertats democràtiques a Catalunya. Homes com Pasqual Maragall, Miquel Roca,  Anton Cañellas, Ricard Bofill, Joan Vila Grau, Lluís Bassat o Xavier Rubert de Ventós, per citar-ne només alguns, van ser alumnes de Virtèlia.
El palau de la Via Augusta va ser també el lloc on es creà la Confradia de la Mare de Déu de Montserrat, una institució lligada a Virtèlia i dirigida per mossèn Pere Llumà i Viladrich, que es dedicava al foment de la convivència i la formació dels joves amb un ideari d'arrels catòliques, que donava rellevança a aspectes com l'escoltisme, la formació artística i cultural i la defensa i l'ensenyament del català.
A partir dels anys 1960's la institució va entrar progressivament en decadència fins al punt que, abans de finalitzar la dècada, va haver de mudar-se a altres locals. El terreny on hi havia l'antic palau dels Comtes de Fígols va ser adquirit per l'empresa d'informàtica i tecnologia IBM, que el 1969 hi va projectar un modern edifici encarregat a l'arquitecte Josep Antoni Coderch de Sentmenat. En una conjuntura presidida per l'especulació i la requalificació de terrenys, Coderch prefereix construir l'edifici en un altre indret i les seves relacions amb IBM comencen a deteriorar-se. L'empresa d'informàtica però, acaba imposant el projecte de façana de l'arquitecte català, que finalment opta per renunciar a la paternitat de l'obra, que serà completada per IBM i l'edifici enllestit el 1975. [1].
En qualsevol cas, la imatge majestuosa del Palau dels Comtes de Figols va desaparèixer sense cap mena de miraments el 1972 i mesos després va començar a edificar-se la nova seu d'IBM a Barcelona, una construcció moderna que a partir de 1995 va passar a acollir les dependències del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Barcelona va perdre així un edifici que hauria pogut acollir algun equipament públic tot preservant el seu patrimoni arquitectònic. L'especulació però, va guanyar un cop més la batalla.   


*1960.- El Palau enquadrat en groc era situat entre els carrers Vallmajor (esquerra) i Castelló (dreta). (Font: ICC). 



Logotip original de l''Escola Virtèlia amb les seves incials, l'oreneta i la rosa dels vents

*1970.- Vista aèria dels terrenys que envoltaven el palau amb els seus frondosos jardins. A l'esquerra el carrer de Raset, a la dreta la Via Augusta.

*1972.- Imatge aèria del palau ja en l'inici del procés de desmantellament. (Font: AHB)


[1].- Perez Mañosas, Antoni. Tesi doctoral presentada al Departament de Projectes Arquitectònics. Universitat Politècnica de Catalunya. UPC. 2015