dissabte, 16 de maig del 2015

EL JARDÍ DEL PALAU MOJA. Rambla dels Estudis. (1784-1934)

Agraiments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


El jardí annex al Palau Moja poc abans de la seva desaparició. (Dibuix: Carnudets. Foto: Arxiu Mas).

Situat a la cantonada de la Rambla amb el carrer Portaferrissa, davant de l'església de Betlem, el Palau Moja va ser construit per Josep de Copons i d'Oms, marquès de Moja i la seva esposa Maria Lluïsa Descatllar Cartellà. La construcció, de línies neoclàssiques, va ser projectada per l'arquitecte Josep Mas i Dordal (1724-1802) i es va enlairar sobre el lloc que havia ocupat una de les torres de la Porta Ferrissa a l'antiga muralla medieval. Les obres van començar el 1774 i s'allargaren fins el 1784. Un segle més tard, després que l'últim Moja moria sense descendència, el navilier i comerciant d'esclaus Antonio López, marquès de Comillas, va comprar l'edifici i el 1875 hi va instal.lar la seva residència familiar i la seu dels seus negocis. Amb el temps el palau va passar a ser propietat dels comtes de Güell.
Originàriament l'edifici incorporava un jardí annex amb paret a la Rambla lleugerament elevat sobre el nivell del carrer. En aquest espai ajardinat s'hi va celebrar el 1786 la festa de casament de la pubilla dels marquesos de Moja amb el seu cosí germà Nacís Sarriera. Una reforma projectada per l'arquitecte Antoni Rovira el 1856 va afegir un tancament de l'extrem del jardí oposat al Palau amb una lògia de grans columnes d'estil corinti avui encara visible.
El 1934 quan l'edifici ja era propietat de la família Güell, es van obrir els actuals porxos per eixamplar la vorera de la Rambla, molt estreta fins aleshores. Tot seguit es va procedir a l'enderroc de la tanca de pedra que limitava el jardí per construir-hi l'edifici dels magatzems Sepu. Els gerros de pedra situats sobre la cornisa de la planta superior són l'únic record que queda d'aquell jardí romàntic.

*1896.- Vista de la paret exterior i de la lògia construida a l'extrem nord del jardí. (Foto: AFB) 

*1908.- Una foto que s'ha fet clàssica. Un ramat de cabres desfila pel costat de la paret que separa el jardí del Palau Moja de la rambla. (Foto: Francesc Ballell / ANC )


*1932.- El mur del jardí ple de cartells de propaganda electoral durant les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre d'aquell any. (Foto: Sagarra)


*1933.- El jardí sobre un plànol traçat a començaments dels anys 1930's poc abans de la desaparició del jardí. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


*1934.- Obres d'enderroc de la tanca de pedra per construir-hi l'edifici dels magatzems Sepu. (Foto: Pérez de Rozas /AFB )

*1934.- L'enderroc de la tanca i la supressió del jardí van deixar al descobert un tram de la muralla medieval (Foto: Pérez de Rozas /AFB )


*1935.- Els magatzems Sepu, poc després de la seva inauguració. La façana del nou edifici comercial va quedar lleugerament enretirada en relació a l'antiga tanca del jardí.