dimecres, 19 de desembre del 2018

PAVELLÓ DE NITRATO DE CHILE: Exposició de 1929.

Agraïments a ELOY FC, FRANCISCO ARAUZ, CARMEN GIMÉNEZ i JAUME SUSANY
 
*1929.- El pavelló de Nitrato de Chile en un follet publicitari editat durant l'Exposició. (Foto: Anuario de Atracción de Forasteros 1929-1930).

El salitre, una substancia formada per nitrats de potasi i de sodi i també anomenat nitrat de Xile, va ser durant el primer terç del segle XX un dels recursos naturals més preuats d'aquella república sudamericana. De fet, Xile en va ser fins a l'any 1930 el principal productor i exportador del món. Les seves aplicacions en la fabricació de pòlvora però sobretot com a substancia per fertilitzar els camps de conreu li van donar una gran popularitat a Europa. Els pobles i les viles de les zones agrícoles van omplir-se de murals fabricats amb rajols ceràmics amb la imatge d'un home sobre un cavall que anuncaiaven Nitrato de Chile. Encara avui alguns d'ells s'han conservat i són visibles. 

Imatge relacionada
Dos anuncis de salitre o nitrat de Xile.

A l'Exposició de Barcelona del 1929 es va presentar un pavelló de Nitrato de Chile que era situat al final del carrer Lleida entre el Palau de les Arts Gràfiques (actual Museu d'Arqueologia) i el Pavelló de la Caixa de Pensions (actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). Era d'estil calarament racionalista i, tot i que els pavellons de països sudamericans es van reservar per l'Exposicio Iberoamericana de Sevilla que es celebrava aquel mateix any, en realitat aquest era un homenatge al país xilè i a la seva prosperitat a través del salitre.

*1929.- Una vista del pavelló de Nitrat de Xile amb el Pavelló de la Caixa de Pensions i les cúpules del Palau Nacional al darrera. (Foto: Targeta Postal. Comitè del Nitrato de Chile).

*1929. Emplaçament del pavelló de Nitrato de Chile (cercle blau), al capdamunt del carrer Lleida. (Font: Plànol de l'Exposició Internacional de 1929. (Cortesia de Francisco Arauz).

*1929.- Un grup d'exploradors xilens davant del pavelló.  (Foto: Targeta Postal. Comitè del Nitrato de Chile).).

*1929.- Una imatge de l'interior del pavelló. (Foto: Targeta Postal. Comitè del Nitrato de Chile).

*1929.- Vista nocturna del pavelló.