diumenge, 14 d’abril del 2019

CINE CALIFORNIA (1947-1968). Rambla del Poblenou 53.

 

Una de les sales de cinema més populars del barri del Poblenou durant els anys del franquisme fou el  California, situat al número 53 de la Rambla, aleshores coneguda oficialment com Paseo del Triunfo.
Va ser inaugurat el 4 d'octubre de 1947 per iniciativa de l'empresari d'espectacles C. Gomáriz a l'edifici que antigament havia ocupat l'Escola de la Cooperativa Obrera La Económica i en el mateix local on abans hi van haver els cinemes Sporting Club (1929-1935) i Rívoli (1935-1938). Durant els primers anys del franquisme havia acollit el menjador infantil número 5 d'Auxilio Social. 
El Cali, com era conegut popularment al barri, era la sala on es projectaven les pel·lícules aptes. Per això la presència de nens i adolescents era habitual i molts dies massiva. Els films de qualificació moral més severa calia anar a veure'ls al Triunfo de Pere IV o al Rellisquín (Ideal).  
 
*1947.- Notícia de la inauguració imminent del cine California a les pàgines de La Vanguardia a l'edició del dia 17 d'abril d'aquell any.
 
Amb la renumeració de la Rambla de Poblenou, a l'edifici que va acollir el cinema li va ser assignat el número 73, on el trobem avui (2019) amb els baixos ocupats per un basar xinès.
 
*2018.- Aspecte del local que va ocupar el cinema California convertit en un basar xinès. (Font: GoogleEarth).