dimecres, 7 de gener del 2015

COLMADO RAMON GRAU. Portaferrisa / Pi (1910's-1929)


*1910's.- El Colmado de Ramon Grau feia cantonada entre els carrers del Pi (a l'esquerra) i Portaferrissa (a la dreta). (Foto: Carles Fargas i Bonell. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya).

Cap a finals del segle XIX i començaments del XX varen aparèixer a Barcelona les primeres botigues de queviures on era possible trobar-hi una gran diversitat de productes alimentaris. S'anomenaven popularment colmados en clara referència als seus aparadors i prestatges que apareixien colmats (plens de gom a gom fins a dalt) d'una gran multiplicitat de productes. Aquest reclam visual basat en uns imatge que evocava la riquesa i l'abundància es complementava també amb una altra denominació: ultramarins, aquesta referida a que alguns dels productes que s'hi venien eren portats de més enllà dels mars i dels oceans. 
Eren aquestes unes botigues que es caracteritzaven pels seus amplis aparadors que generalment ocupaven cantonades amb petites marquesines adossades a la façana que permetein ampliar l'espai expositor a peu de carrer.
El Colmado de Ramon Grau, situat a la cantonada entre la Portaferrissa i el carrer del Pi al costat de la plaça de la Cucurulla, va ser un d'aquests establiments, que en aquest cas va tenir una vida curta. El 1929 va ser substituït per una farmàcia. S'hi comercialitzaven productes importat des de terres llunyames que fins i tot arribaven a anunciar-se als diaris de l'època.

*1921.- Venda de plàtans al detall al Colmado Grau. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)