dissabte, 5 de novembre de 2011

CHALET DEL MORO. Passatge de la Pau 3. (1910's-1956)


*1970's.- L'edifici que acollia el Chalet del Moro conservava encara a la façana els motius orientals dues dècades després del seu tancament (Foto: Arxiu Jordi Ardanuy)

No s'han trobat dades fiables sobre la data exacta d'obertura del Chalet del Moro, però és de preveure que sigui cap a les acaballes dels anys 1910's, quan al numero 3 del passatge de la Pau va començar a destacar aquest prostíbul habilitat sobre el que havia estat un antiga casa de banys oberta caps a 1870. Això explica la seva decoració d'estil oriental molt pròpia d'aquell tipus establiments recreatius.
Expliquen els cronistes de l'època que el Chalet del Moro semblava talment un palauet sortit d'algun conte  d'Aladí i la llàntia meravellosa o de l'Alhambra i que la seva ornamentació no estalviava en detalls per donar-ne una aparença real. Les prostitutes que hi oferien els seus serveis anaven guarnides com autèntiques odalisques i assajaven dances del ventre per atraure i fer decidir als clients. Tot els treballadors masculins de serveis auxiliars anaven mudats amb vestits moriscos, plantofes i turbants,  inclosos els músics, que animaven el local interpretant a totes hores melodies orientals.
Després de l'èxit inicial que el local va tenir durant els anys 1920's i començament dels 1930's, el Chalet del Moro va anar entrant en progressivament en decadència, fins esdevenir a la postguerra un bordell vulgar, un de tants, que només conservava restes de l'antiga decoració oriental, però cada cop en estat més ruinós.  
L'any 1956 va tancar les portes a conseqüència de les noves disposicións legals contra la prostitució que obligaven a clausurar els bordells
Malgrat conservar les columnes i les finestres originals, el local va acollir altres negocis fins al seu enderroc com a conseqüència de la reformes urbanístiques executades rera la Plaça del Teatre a finals del segle XX.

L'espai en vermell indica l'emplaçament exacte del Chalet del Moro al número 3 del passatge de la Pau, que era la continuació del passatge Escudillers. (Plànol: Institut Cartògrafic de Catalunya. Cliqueu a sobre per ampliar-lo).