dissabte, 4 de juny del 2011

PLAÇA DE LES JONQUERES.

 
*1869.- Una vista de la plaça de les Jonqueres poc abans de ser obert el primer tram de la Via Laietana (Carrer Bilbao). L'alta palmera que s'hi veu al mig correspon a l'hort del convent de monges que hi hagué antigament en aquest indret.

De fet, aquest lloc avui encara existeix, però ha perdut el nom i l'antiga ordenació urbana. Coincideix en part amb l'espai triangular que hi ha davant de l'antiga seu central de La Caixa a la cruïlla Via Laietana/Jonqueres. Antigament en aquesta plaça s'hi trobaven quatre carrers: Arcs de Jonqueres, Torrent de Jonqueres, Jonqueres i Comtal. Els dos últims són els única que encara subsisteixen avui. El Torrent de Jonqueres va ser cobert i convertit en claveguera el segle XIV i al 1874 s'hi va urbanitzar l'antic carrer Bilbao (tram superior de l'actual Via Laietana).

*1890.- Localitzacio de la plaça de les Jonqueres abans de l'obertura de la Via Laietana (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)

El nom de Jonqueres prové de l'antic Reial Monestir de Santa Maria de les Jonqueres, habitat per monges de l'orde de Santiago, que fou construit el 1269. Estava situat al lloc on avui s'aixeca l'abans esmentat edifici de La Caixa
La plaça tenia una vella i esvelta palmera plantada al bell mig, que provenia de l'hort del convent de les monges. En ser desocupat, s'hi va obrir un local de ball que precisament portava el nom de La Palmera. La desaparició de la palmera a principis per obrir la Via Laietena va inspirar un poema a Jacint Verdaguer.



*1900's.- Tres imatges de la Plaça de les Jonqueres captades des del final del carrer Bilbao

El 1913 es va començar a construir l'edifici de La Caixa i el del Mont de Pietat i la Via Laietena es consolidava com l'eix que creuava Ciutat Vella en direcció mar-muntanya. L'espai va continuar dient-se plaça de les Jonqueres però amb el temps va perdre el seu nom. Avui el monument a Francesc Cambó presideix el lloc.

*1919.- Targeta Postal que identifica encara l'espai com a plaça Jonqueres. L'edifici de La Caixa separa la Via Laietana (esquerra) del carrer Jonqueres (centre)

*1922.- Una altra targeta postal amb una fotografia de l'encara anomenada plaça de Jonqueras amb els edificis de La Caixa (esquerra) i Mont de Pietat (centre) ja construits. (Foto: Zerkowitz)