divendres, 11 de gener del 2019

PALAU. Llibreria. Fotografia. Joguines. Pelai 34 (1955-2017)

 
*1960's.- Publicitat de la botiga Palau, fotografia, cinema i trens elèctrics. (Font: todocoleccion.com) 

Casa Palau va obrir portes com a llibreria i papereria  el dia 11 de novembre de 1935 al número 34 del carrer Pelai. El drama de la Guerra Civil però, no trigaria gaire en arribar tot i que el negoci va subsistir després de l'arribada del franquisme.
El propietari del local molt aficionat a la fotografia va incorporar al negoci la venda de càmeres fotogràfiques i una cambra de revelat. No seria però fins al 1955 quan alguns clients van demanar que s'hi venguessin també trens elèctrics. Aquest va ser el veritable inici de Casa Palau com una de  les botigues emblemàtiques de la ciutat per als aficionats a les miniatures. Després dels trens van venir els meccanos, maquetisme de totes les classes, reproduccions de cotxes a escala 1:43 i 1:24 i posteriorment a partir de la dècada dels 1960's els scalextrics i més recentment les construccions i joguines Lego i l'univers infinit dels ninotets de Playmobil.
La botiga disposava d'un altell en el qual hi havia exposat tot el material relatiu als trens elèctrics i complements que, com s'ha dit, va suposar en el seu dia la reorientació del negoci de l'original lliberia.
Palau va obrir posteriroment una altra botiga a la part baixa del carrer Balmes, també avui desapareguda. El local històric del carrer Pelai va tancar portes al 2017. Només dos elements protegits com a patrimoni de la ciutat van sobreviure a la desaparició de la botiga: el rètol que hi ha sobre la porta d'entrada i el rellotge a la paret de la façana.    
 
 
*1950.- Coberta d'un sobre de revelat de fotografies (Font: todocoleccion.com) 
 
 
*2000's.- L'entrada a la botiga en els seus últims anys. El rellotge i el rètol estan protegits. (Foto: Autor desconegut)

*2000's.- El popular Scalextric va ser una altra dels marques especialment mimades a Casa Palau. (Foto: Autor desconegut)