diumenge, 24 d’abril del 2016

SANT JORDI. Escultura al Centre Cardiovascular Sant Jordi. Via Augusta 269. (1962)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

*1962.- El Sant Jordi de Ros Sabaté amb la Via Augusta al fons. (Foto: Institut Municipal d'Història / La Vanguardia)

El 1962 l'obra social de la Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Barcelona (després Caixa Catalunya) va inaugurar al barri de Les Tres Torres el Centre Cardiovasular Sant Jordi just davant de l'estació de la línia del Ferrocarril de Sarrià.
En aquell centre sanitari privat especialitzat, situat al número 269 de la Via Augusta i conegut popularment per Clínica Sant Jordi, s'hi va plantar una escultura del patró de Catalunya, obra de l'escultor Joaquim Ros Sabaté (Barcelona. 1936) [1], que era situada en un espai enjardinat, lleugerament enlairat respecte del nivell del carrer, al costat de l'entrada al centre.
Ignorem la data que aquesta peça va deixar de formar part de l'estatuària púiblica. El centre sanitari, que amb el temps va passar a mans del grup hospitalari Tres Torres, va ser venut a una altra empresa (Llars de l'Amistad Cheshire) a finals de 2009 per instal·lar-hi un centre de rehabilitació de discapacitats, mentre la clínica cardiovascular era traslladada a les dependències a la Clínica del Pilar del carrer Balmes. 
Tot plegat va comportar una profunda reforma de l'edifici i el Sant Jordi de Ros Sabaté, que és propietat de la Diputació de Barcelona, va desaparèixer del lloc.


[1].- Joaquim Ros Sabaté és l'autor, entre d'altres, de les escultures públiques El Pallasso (Charlie Rivel) a Montjuïc; i de les de motius mariners Esportistes del Mar (al Moll de la Fusta) i Lepant (al davant del Museu Marítim de Les Drassanes)