dijous, 2 de febrer del 2012

PAVELLÓ DELS ARTISTES REUNITS: Exposició 1929. (1929-1940's)


*1929.- Façana principal del Pavelló dels Artistes Reunits. (Foto: FAD

Obra de l'arquitecte Jaume Mestres i Fossas (1892-1981), aquest pavelló es va aixecar a l'avinguda de Montanyans, entre el també desaparegut Palau de la Química i el Palau Nacional. La planta de l'edifici tenia forma de creu i presentava una cúpula esglaonada que cobria el pis superior. Va ser una de les poquísimes mostres d'arquitectura de vanguàrdia que va oferir l'Exposició Universal de 1929. Dominava l'estil art déco i el racionalisme en tota la distribució dels espais interiors i en la decoració, obra de Santiago Marco.
L'objectiu del pavelló va ser exposar l'obra d'un grup d'artistes catalans sense representació a la Secció Oficial, que varen decidir concòrrer a l'Exposició de forma privada. La llista d'artistes que hi varen posar el seu gra de sorra va ser llarga. Incloia noms com  Josep Llorens Artigas, Pau Gargallo, Josep Granyer, Lluis Mercadé, Jaume Mercadé, Josep de Togores, Miquel Soldevila, Josep Obiols, entre d'altres. A l'interior del pavelló s'hi van poder veure mostres de pintura, escultura, ceràmica, mobiliari, joieria, catifes, esmalts i tota mena d'objetes d'estil art déco.
Les vidrieres de la porta d'accés al pavelló es van conservar durant temps a la desapareguda botiga Biosca & Botey de la Rambla Catalunya 129 xamfrà amb Còrsega.

*1929.- Plànol de la planta del pavelló (Font: FAD)

*1929.- Interior del pavelló. Vista d'un racó del hall. (Foto: FAD)

*1929.- Una imatge de la porta d'accés al pavelló. (Foto: FAD)