dijous, 14 d’abril del 2016

GRAN HOTEL MANILA. Rambla / Pintor Fortuny (1957 - 1990)

Inaugurat al maig de 1957 amb el nom de Gran Hotel Manila, aquest establiment hoteler situat a les cèntriques Rambles, va aixecar-se a la cantonada amb Pintor Fortuny, sobre el gran solar que havia quedat desert des del 1932 després del desgraciat incendi que va provocar la desaparició dels populars magatzems El Siglo.
L'edifici, projectat per l'arquitecte Agustí Borrell i Sensat (1910-1970), seguia unes línies neoclàssiques i disposava de 207 habitacions. Es va convertir en el més alt de la Rambla i encara avui ostenta aquesta condició. L'hotel va tenir molt renom als anys 1960's i 70's. Allà s'hostatjaven habitualment molts dels artistes que actuaven al Liceu i moltes de les estrelles de la canço, el cinema i la cultura que visitaven Barcelona.

*1957.- Entrada a l'hotel des del carrer Pintor Fortuny.

Unes galeries que originalment duien el mateix nom de l'hotel ocupaven els baixos i van servir per agilitar el comerç vinculat dins l'entorn del propi hotel. També disposava d'una sala d'exposicions amb el nom de Camarote Granados. Durant les primeres eleccions democràtiques acollia les nits electorals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE).
L'hotel, amb categoria de quatre estrelles, va acabar sent gestionat pel grup Husa, però cap a finals dels anys 1980's va ser adquirit pel grup nordamericà Ramada. Fou aleshores quan el vell Manila va signar la seva sentència de mort. L'edifici va ser reformat integralment, l'hotel va aconseguir la cinquena estrella i va donar pas al Ramada Renaissance, que posteriorment es convertiria en Le Méridien tal i com el coneixem avui.


*1960/2010.- El vell i desaparegut Gran Hotel Manila (a dalt) i l'actual Hotel Le Méridien (abaix).