dijous, 29 de gener del 2015

CERVESERIA DE MUNICH. Plaça Catalunya 21 / Rivadeneyra. (1891-1916)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER


*1911.- Una imatge de la Cerveseria de Munich amb els seus tendals característics. (Foto: Hemeter Serra de Bulladés / ANC)

Fundada als començaments de la dècada dels 1890's per Esteban Coch aquest establiment figurava encara al número 6 del carrer Fontanella durant els seus primers anys de vida. Alguns retalls de premsa de l'època semblen confirmar que abans de ser Cerveseria de Munich havia estat una sucursal de la Gambrinus de Rambla de Santa Mònica.

*1891.- Un retall de premsa que al final del text inclou una referència a que abans de ser Cerveseria de Munich l'establiment havia estat una sucursal de la Cerveseria Gambrinus. (Font: La Publicitat

*1898.- La Cerveseria de Munich en una imatge de finals del segle XIX

Ocupava els baixos de la Casa Agustín Goytisolo fent cantonada amb Rivadeneyra i la seva terrassa era un punt d'observació privilegiat. Sense canviar de lloc aviat passaria a ocupar el número 21 de l'emergent Plaça Catalunya que va acabar absorbint el primer tram del carrer Fontanella. La Munich era especialment considerada per la qualitat de les seves cerveses. L'altre tret diferenciador era que tancava molt tard, passada la matinada, i això la va convertir en testimoni de nombrosos episodis dignes de figurar a la crònica negra de l'època. Va tancar portes entrada la dècada dels 1910's i segons sosté Lluís Permanyer [1] el local va passar després a ser ocupat pel Restaurant Gambrinus, hereu de l'inaugurat a la Rambla de Santa Mònica el 1881.

[1].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona. 1995.