dilluns, 8 d’octubre del 2012

FORN DEL CIGNE. Pastisseria. Pelai 38. (1918-1980's)

 
 
Una de les pastisseries històriques de la ciutat va ser el Forn del Cigne, situat al número 38  del carrer de Pelai. El seus orígens es remunten a l'any 1918 i durant la dècada següent comercialitzava la popular marca de Cafè La Garza. Coques de  revetlla, panellets de Tots Sants i altres pastissos tradicionals n'eren l'especialitat. Durant aquesta primera època el nom del local era Forn del Cisne.


Acabada la Guerra Civil l'establiment va tornar ràpidament a reprendre la seva activitat el mateix any 1939 i va subsistir durant tota la dictadura amb l'obligat canvi de nom: Horno del Cisne, que es feu popular pel seu assortit i exposició de cistelles i lots de Nadal. Després obriria una altra botiga a la Via Augusta. Arribats els anys 1980's, igual que molts altres establiments del carrer Pelai (FotoClub, Llibreria Bastinos, etc), la històrica pastisseria va desaparèixer per donar pas a botigues de moda com les que avui ocupen majoritàriament aquella via. 
 
Quim Monzó en la seva obra Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury esmentava el Forn del Cigne en un dels contes del llibre. El protagonista, després d'haver consumit alcohol en alguns locals de la part alta de la ciutat, s'imaginava baixant en cotxe a tota velocitat pel carrer Balmes, contra direcció en sentit muntanya-mar, fins a estampar-se contra la pastisseria.
 
* Fragments del capítol Cacofonia del llibre Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury. Quim Monzó. Edicions Quaderns Crema. 1980.