dijous, 2 d’agost del 2012

MARCADOR SIMULTANI "DARDO" DEL CAMP DE LES CORTS. 1950's.

*1955.- Una curiosa foto de la part superior de la graderia nord del vell camp de Les Corts. Per darrere del marcador oficial (a la dreta de la imatge), que anuncia el resultat del partit en joc (el Barça anava perdent), apareix sobre el terrat d'un edifici de la Travessera el marcador simultani. (Foto: Arxiu Marcador Simultáneo Dardo)

A començaments dels anys 1950's es va començar a instituir l'anomenat marcador simultani als camps de futbol espanyols. Consistia en un conjunt de signes associats a diversos anuncis publicitaris que permetien conèixer a l'instant els resultats de tots els partits de lliga que s'estaven jugant. Aleshores, a diferència del que passa ara, tots els matxs tenien la mateixa hora d'inici i per tant es disputaven simultàniament.
Al Marcador Simultáneo Dardo, hi havien tantes marques anunciades com partits enj joc i les claus d'identificació que vinculaven cada anunci amb un partit concret apareixien generalment als diaris esportius i d'informació general. 
Al camp del FC Barcelona, al vell Les Corts, es va donar una situació especial i força curiosa. Atès que la normativa interna del club blaugrana no permetia exposar publicitat sobreafegida dintre de l'estadi, els responsables de l'empresa Dardo, que gestionava el marcador simultani, se les van ingeniar per habilitar-lo sobre un dels terrats d'una finca veina al camp. Concretament va ser al capdamunt de l'edifici, encara avui existent, del número 287 de la Travessera de les Corts, on es va instal·lar un marcador simultani de dimensions lleugerament més grans del que era normal, el qual era visible des de pràcticament tres quartes parts de l'aforament del Camp de Les Corts. Els espectadors del gol de dalt (el de la Travessera) eren els únics que no el podien veure.
Aquest marcador va sobreviure fins al final de la temporada 1956-57 quan el Barça va abandonar el recinte de Les Corts per traslladar-se al Camp Nou.

*1956.- Un retall d'una crònica d'un Barça-Real Madrid jugat a Les Corts i publicada a El Mundo Deportivo del 19 de març en la que es fa esment al marcador simultani. (Font: Arxiu El Mundo Deportivo)

*1955.- Les claus d'identificació dels partits a través del marcador simultani Dardo eren publicades cada setmana a la premsa. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


 
*2012.- Aquest és l'edifici del número 287 de la Travessera de les Corts sobre el que es va instal·lar el marcador simultani als anys 1950's. Aleshores amb set pisos era el més alt de la zona. Ara la realitat es ben diferent.