dimarts, 17 de gener del 2012

SALA IMPERIO. Diputació / Balmes. (1909-1918)

*1914.- Entrada de la Sala Imperio mentre hi representaven Amor Salvaje de José Echegaray.

Inaugurada el 9 d'abril de 1909 la Sala Imperio era situada al número 245 del carrer Diputació entre Balmes i Rambla de Catalunya. A la vorera d'enfront  hi havia el Teatre del Nou Retir.
La sala, que va generar molta activitat sociocultural durant els seus 10 anys de vida, va tenir un funcionament polivalent com a teatre, oferint espectacles de varietats, sarsueles i també cinema. Hi van actuar grans estrelles de l'època com Raquel Meller, Tórtola Valencia, Paquita Escribano, Conchita Ledesma i Toresky. El 1915 la gran Pastora Imperio, fent honor al nom del local, hi va estrenar El amor Brujo de Manuel de Falla.

*1910.- Publicitat a La Vanguardia de la programació de la Sala Imperio on actuava Toresky

*1914.- Sortida d'un miting maurista celebrat a la Sala Imperio

El local acollia habitualment míting polítics i els incidents a la porta eren força freqüents. Va ser famós també com a lloc de trobada dels jugadors d'escacs, un entreteniment que començava a generar afició en aquelles primeres dècades del segle passat.
L'edifici de la Imperio va ser enderrocat el 1918 per construir-hi un magatzem de la casa Fabra i Coats que va cremar un any després al maig de 1919.