divendres, 15 d’octubre del 2010

EL DRUGSTORE DEL PASSEIG DE GRÀCIA (1967-1992)


Local indissociable de la nit barcelonina des de la segona meitat dels seixanta fins a ben entrats els vuitanta, refugi de noctàmbuls i, durant el seus primers anys, l'únic lloc per a prendre l'última copa quan tots els locals ja eren tancants. Avançada ja la matinada, allà hi podies esperar l'arribada de la premsa de l'endemà o simplement viure el trànsit de la nit al dia, entrar-hi quan encara era fosc i sortir-hi quan ja s'havia fet clar.


Sempre obert -només en els seus primers anys tancava de 6 a 7 de la matinada-, el Drugstore del passeig de Gràcia (situat al número 71, entre Mallorca i València) va ser el primer establiment d'aquestes característiques que es va obrir a Espanya. Va ser inaugurat el juny de 1967, en un acte ple de solemnitat on no hi van faltar ni Salvador Dalí ni l'actor George Hamilton i que va aplegar a la plana major de la  Intel·lectualitat barcelonina del moment.
El local, seguint l'itinerari d'entrada des del passeig de Gràcia, presentava en primer lloc la barra de la cafeteria a mà dreta amb una olor molt característica i rància de concentrat de cafè amb llet, que et podia permetre   identificar que eres al drugstore encara que portessis els ulls embenats. Després seguien una serie de botigues -les de moda hi van tenir molta tirada en els primers anys-, una llibreria amb les parets de vidre de format no gaire gran pero molt atapeïda de llibres, un bar restaurant amb un altell, i al fons una mena de botiga de queviures, conserves, licors i vins on hi havia l'altra porta, la del passatge Domingo. Als últims anys la seva cerveseria El Bon Raig era força destacable.


*1967 - Publicitat de quan es va obrir el Drugstore
 
*1980.- Don Quijote i Sancho Panza, parapetats davant del Drugstore, col·laboren desinteressadament en la recollida de les cartes dels nens al Reis de l'Orient. (Foto: La Vanguardia).