divendres, 24 de juny del 2011

PAVELLÓ DE SUÈCIA. Exposició Internacional de 1929. Montjuïc

*1929.- El pavelló de Suècia amb la seva la torre contigua durant l'Exposició.

Entre els pavellons més singulars dels països que varen concòrrer a l'Exposició Internacional de 1929 hi va destacar especialment el de Suècia. El país escandinau va presentar un pavelló, situat davant de l'entrada principal de l'Estadi de Montjuïc, que tenia com element més destacat una torre de fusta, obra de l'arquitecte Peder Clason (1894-1956). Era un element d'estructura piramidal i base triangular rematat per tres anelles superposades. En els costats de la piràmide hi havien les tres corones característiques de l'escut suec.  
El conjunt de la torre i el pavelló va ser desmuntat després de l'exposició. Les peces del pavelló van ser portades al municipi de Berga on va ser novament muntat. A partir de 1932 fins a la Guerra Civil va acollir unes escoles per a nens  de families sense recursos. Acabada la Guerra i durant el franquisme el van ocupar els militars i el van fer servir com a quadres de cavalls. Finalment va ser enderrocat als anys 1960's. L'any 2001 el pavelló va ser reconstruit a la zona anomenda Pla de l'Alemany i avui acull l'Arxiu Comarcal del Berguedà. Posteriorment, el 2008 s'hi afegí una rèplica de la torre de 12 metres d'alçària.

*1929.-  L'original torre annexa al pavelló suec en un cartell publicitari de l'Exposició i en una foto

La torre original es va quedar a Barcelona i va ser destruida durant la guerra civil. La seva fusta es va aprofitar com a llenya per suportar els freds hiverns dels últims anys de la guerra. En els darrers anys hi ha hagut alguna iniciativa per part de la colònia sueca resident a Barcelona per reconstruir la torre, tal i com es va fer amb el pavelló de Mies Van der Rohe. A Suècia la torre continua essent avui un element de culte i de debat sobre disseny i arquitectura. De fet, es va constituir una associació anomenada Amics de la Torre de Suècia de Barcelona amb l'objectiu d'aconseguir la seva reconstrucció. Poc després es van iniciar converses amb l'Ajuntament i fins i tot s'havia parlat d'emplaçar-la a l'entrada del Museu Olímpic i de l'Esport. No obstant això, fins al moment cap institució s'ha decidit a costejar les obres de reconstrucció i la iniciativa no ha passat de ser simplement un bon propòsit.