dissabte, 11 de febrer del 2012

CENTRO BLANCO. Dispensari de Bon Pastor. (1940-1976)

Article elaborat amb el suport de JOAN PALLARÉS-PERSONAT

*1960's.- Façana i entrada al Centro Blanco, el dispensari del barri del Bon Pastor durant els durs anys del franquisme.

El Barri de Bon Pastor no va ser annexionat al terme muncipal de Barcelona fins a l'any 1945. Anteriorment pertanyia a Santa Coloma de Gramenet. Durant els anys de la dictadura, amb el supost de la parròquia del barri, es va habilitar al carrer d'Enrique Sanchis (alcalde i industrial colomenc) aquest equipament amb l'objectiu de pal·liar les mancances assistencials del barri.
El Centro Blanco, conegut pels veins com El Dispensario, va ser instal·lat l'any 1940 on abans hi hagué l'Ateneu Popular i la seva posada en marxa va servir per atenuar relativament les penúries i necessitats de la població del barri, molt castigada en aquells temps per malaties pulmonars, apart de les mancances d'alimentació, salubritat i l'efecte hivernal del fred i la humitat propis d'aquells indrets pròxims al riu Besòs. 
Amb el pas dels anys El Dispensario va donar pas a un nou ambulatori, però les seves dependències van ser també ocupades per l'associació de veins del barri des de començaments dels anys 1970's. També s'hi feien reunions sindicals i obreres i es lluitava contra el franquisme. L'any 1976 l'Associació de Veïns va ser desnonada de l'edifici que va ser enderrocat posteriorment. En el mateix solar s'hi construiria anys després l'actual Centre Cívic del barri.