dimarts, 22 de març del 2016

PEBETER DE RECEPCIÓ DE LA FLAMA OLÍMPICA DE MÈXIC 1968. Plaça Catalunya.

Agraïments a MIQUEL F. PACHA i ENRIC COMAS i PARER


*1968.- Imatge nocturna de la plaça amb la instal·lació realitzada per rebre la flama olímpica. 

El dia 31 d'agost de 1968, Barcelona va ser protagonista de l'arribada de la flama olímpica dels Jocs de Mèxic 1968 que començarien a l'octubre d'aquell any. El vaixell italià Paniluro havia arribat al port amb el foc sagrat d'Olimpia i amb certa precipitació i improvisació -segons explica la premsa de l'època- es van organitzar una sèrie d'actes.
A tal efecte es va instal·lar un pebeter entre les dues fonts monumentals de la Plaça Catalunya amb les banderes olímpica, de Mèxic, Grècia, Espanya i Barcelona al fons. Les cinc anelles olímpiques presidien el lloc sobre una mena de podi on la flama va quedar encesa.
L'acte va comptar amb la participació de l'atleta asturià Alfonso Gabernet que portava la torxa i va tenir l'honor d'encendre el pebeter. Les autoritats hi eren representades per Pau Negre, delegat d'esports de l'ajuntament, José María de Porcioles, alcalde la la ciutat i Juan Antonio Samaranch aleshores delegat nacional d'Educación Física y Deportes, que ja començava a apuntar maneres en l'art de la diplomàcia i a preparar el camí que l'acabaria portant a la presidència del Comitè Olímpic Internacional dues dècades després.
Va ser la primera vegada que una flama olímpica passava per Catalunya i Espanya

*1968.- Samaranch lliura la torxa a l'atleta Alfonso Gabernet 

*1968.- Samaranch a peu de plaça adreçant unes paraules als congregats.


*1968.- Dues imatges del podi instal·lat a la plaça amb el pebeter encès al darrera


*1968.- Imatge de l'estructura del podi i el pebeter captada des de l'edifici del Banesto.