dimarts, 5 de novembre del 2013

CONVENT DE SANTA CATERINA. Església i claustre. (S. XIII - 1837)*1826.- Gravat amb el campanar i un dels claustres del convent. (Font: Arxiu Històric de la Ciutat)

 
Convent dominic promogut per Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona entre 1212 i 1241. Inicialment els domicis s'establiren en unes cases del barri del Call prop de la plaça Sant Jaume. Però ben aviat l'espai va resultar insuficient i el 1223 van aconseguir la cessió d'uns terrenys per part del municipi al costat d'una petita capella dedicada a Santa Caterina. Els dominics van poder edificar-hi un convent nou amb l'ajut econòmic del rei Jaume I. Les obres van començar el 1243 i cap a l'últim quart del segle l'església estava també enllestida. En el decurs del segle següent es va anar ampliant i modificant aquell entorn amb un primer claustre al qual se n'afegí un segon al segle XVI, mentre que l'església era ampliada el 1601.
Els segles XIV al XVIII van representar el període de més esplendor del convent que estigué vinculat a la figura de Sant Vicent Ferrer.
El temple, d'estil gòtic modificat al segle XVI, s'aixecava orientat resseguint el carrer de Colomines, mentre que l'absis era al carrer de Giralt Pellisser i l'entrada per la placeta de Santa Caterina.  L'interior era format per una gran nau central i dues laterals amb capelles. 
Durant el setge borbònic de 1714 aquell indret va ser íntensament bombardejat i durant el primer terç del segle XIX el conjunt va patir tota mena de modificacions i destruccions. L'any 1823 el convent vas ser enderrocat parcialment per obrir el pas al carrer Freixures, un cop la comunitat havia estat expulsada del convent. Els domincis però, tornarien a ocupar-lo a partir de 1824. La nit de Sant Jaume de 1835 l'edifici fou incendiat durant la crema de convents. Tot el mobiliari va quedar malmès i l'edifici presentava un estat lamentable. El convent encara romandria dempeus uns anys més fins al 1837 que fou enderrocat per aixecar-hi el Mercat de Santa Caterina començat a construir el 1845.
 
Gravat amb el claustre de Santa Caterina (Font. Biblioteca de Catalunya. Publicat a la revista Vell i Nou. núm 17. 1916)
 
 
*1837.- Secció del claustre i l'església del convent de Santa Caterina segons plànol traçat per Josep Casademunt
 
 
Plànol publicat per Gaietà Barraquer de la planta del convent, el claustre i l'església en els seus últims anys (1823-1837)