diumenge, 26 de febrer del 2023

TORRE PÉREZ SAMANILLO (TORRE ROSALES). Passeig de la Bonanova 78. Edifici original (1904-1941)

Possiblement la construcció més impactant de les que s'aixecaven al barri de la Bonanova era aquesta mansió senyorívola que la família de Rafael Pérez Samanillo va fer construir entre 1903 i 1904. L'arquitecte Joan Josep Hervàs Arizmendi (1851-1912) seria l'encarregat de projectar l'edifici. Hervàs, al que la família ja coneixia de la seva etapa a les Filipines, construiria també uns anys després a la cantonada de la Diagonal amb el carrer Balmes el Palau del seu germà Luis, que amb el temps acolliria la seu del Círculo Ecuestre. 

*1910's.- Façana de ponent de la Torre Pérez Samanillo al Passeig del Bisbe Morgades (avui de la Bonanova) en una imatge de principis del segle XX. A la dreta la tanca que separava el recinte de l'edifici de la vorera del passeig. (Foto: Ángel Toldrà Viazo).

Joan Josep Hervàs Arizmendi

L'edifici s'aixecava a l'antiga carretera d'Esplugues de Llobregat a Sant Andreu de Palomar, un cop passat el Torrent del Pomaret en direcció a Sant Gervasi de Cassoles. Aquesta via va ser batejada com Passeig del Bisbe Morgades i posteriorment Passeig de la Bonanova com se'l coneix avui.

A la façana principal s'hi podia veure una imatge del Sagrat Cor sobre el cos central de l'edifici, una torre coronada per quatre merlets cupulats als vèrtexs que li conferien un aspecte de castell medieval. La façana de ponent amb vistes sobre el Torrent del Pomaret presentava un seguit de tribunes i miradors. 


1910's.- Vista de la part superior de la torre que coronava l'edifici amb els quatre merlets (Foto: Fons Ignacio de Quadras).

La Guerra Civil va deteriorar notòriament l'edifici i al 1941 la familia Pérez Samanillo va optar per fer una reforma en profunditat de l'immoble. El resultat va ser una nova construcció que poc o gens s'assemblava a l'original modernista.

L'especialista en modernisme Valentí Pons Toujouse ha estudiat a fons la història de l'edifici i la de la família dels seus promotors en un interessant article que podeu trobar en aquest enllaç... https://vptmod.blogspot.com/2018/06/barcelona-bonanova-casa-perez-samanillo.html.