dissabte, 5 de juliol del 2014

GRUPO ESCOLAR LEPANTO / ESCOLA MEDITERRÀNIA. Passeig Marítim (1959-2007)


 
*1960.- Vista del passeig Marítim amb el Grupo Escolar Lepanto a l'esquerra de la imatge.

Inaugurat a començaments d'octubre de 1959, coincidint amb l'inici del curs, el Grupo Escolar Lepanto va ser la segona realització del franquisme a nivell d'equipaments d'ensenyament al barri de la Barceloneta, el Col·legi Virgen del Mar (1951) havia estat l'altre. Convenia d'una banda edificar en aquell desèrtic Passeig Marítim (aleshores del general Acedo) acabat d'estrenar i potser també, calia acabar de mitigar la mala consciència que el franquisme tenia en relació a aquell barri de pescadors pels intensos bombardeigs que van patir durant la guerra civil per la seva situació estratègica al costat del port.
Segons les cròniques de l'època l'equipament del Grup Escolar Lepanto tenia una capacitat per a 600 alumnes, amb sis seccions per a nens, altres sis per a nenes i dos parvularis. Disposava també de gimnàs, d'una terrassa de 375 metres quadrats al cim de l'edifici i d'un pas soterrat a través del qual s'accedia directament a la platja.


*1959.- Notícia de la inauguració del Grupo Escolar Lepanto publicada a La Vanguardia. La retòrica pròpia del periodisme oficialista del règim era d'un estil decimonònic i ranci que enaltia les realitzacions d'obra pública gairebé com si es tractés de gestes militars.

*1960.- Dia d'estiu en una aula de l'escola amb finestres obertes davant una de les palmeres del Passeig Marítim. Els professors fumaven durant les classes sense cap problema. (Foto: Col·lecció particular de Daniel Venteo).ESTAMBUL  65 
(Antonio Isasi Isasmendi) 

*1965.- Al film Estambul 65 l'edifici del Grupo Escolar Lepanto era caracteritzat exteriorment  com uns banys turcs.

 
*1963.- Els actes religiosos no hi faltaven tampoc a la vida de l'Escola Lepanto. (Font: La Vanguardia del dia 8 de maig de 1963)

L'equipament va conservar el seu nom original fins a finals de la dècada dels 1990's que va ser substituït pel d'Escola Mediterrània després de fusionar-se els Grups Escolars Lepant i Mare de Déu del Mar el 1997. Provisionalment la nova escola havia adoptar el nom de Ramon Turró. L'any 2007 s'anunciava l'imminent enderroc de l'edifici al·legant algunes deficiències estructurals. Les obres de demolició es van executar aquell mateix estiu i els alumnes van ser traslladats a uns mòduls provisionals situats al pati de l'Escola Alexandre Galí al mateix barri. L'exili va durar sis anys. Finalment al 2013 es va inaugurar el nou edifici de l'Escola CEIP Mediterrània.

*2009.- Després de l'enderroc, l'Escola Mediterrània va esdevenir un solar buit i abandonat durant més de cinc anys.*2013.- Vista del nou equipament docent del CEIP Mediterrània