dijous, 8 de desembre del 2016

BARCELONA DRAGONS. Equip de futbol americà. (1991-2003)

 
 
 
 
Cap a mitjans de la dècada dels 1980's, la secció d'esports de TV3 va optar per començar a retransmetre partits de football americà de la NFL (National Football League), la qual cosa va permetre a molts catalans conèixer d'aprop aquell esport històricament poc arrelat o gens al nostre país. No obstant això, la difusió de partits televisats va aconseguir sembrar una certa llavor d'afició a casa nostra.
Uns anys després, des dels Estats Units es va decidir endegar una WLAF (World League of American Football) que integraria equips amercicans i europeus.
Barcelona que ja havia estat designada per organitzar la 25a. Olimpíada de 1992 no es va adormir i va aconseguir la primera franquícia europea per tenir un equip representatiu de la ciutat, que va ser batejat amb el nom de  Barcelona Dragons. El seu color principal era el verd barrejat amb el vermell i el groc. L'Estadi Lluís Companys va ser l'escenari inicialment escollit per celebrar els partits. Per entrenar l'equip es va contractar al veterà Jack Bicknell.
El campionat va arrencar el 1991 amb set equips americans i tres europeus (Barcelona, Londres i Frankfurt). El debut oficial dels Dragons es va produir una tarda molt plujosa, el 24 de març de 1991 a l'Estadi de Montjuïc. L'equip barceloní es va endur la victòria per 19-7 davant els New York Knigths
Aquella primera temporada l'èxit de públic va ser notable amb entrades que rondaven entre els 40.000 i els 50.000 espectadors a l'estadi olímpic. Els Dragons arribarien a la final (World Bowl) que perdrien per un contundent per 21-0 davant els London Monarchs a l'Estadi de Wembley.
La temporada següent va ser l'última de la primera etapa. Els Sacramento Surgen es van endur el títol. La marxa de la competició va confirmar però, que tenia un seguiment molt baix als Estats Units on tota l'afició es concentrava en la NFL. L'organització va decidir suspendre la competició.
El 1995 es reprendia amb nou format i nova denominació (NFL Europe) limitat només a equips europeus amb un total de 6, els tres fundadors  amb la incorporació dels de Düsseldorf. Edimburg i Amsterdam. Els Barcelona Dragons s'adjudicarien el títol de l'any 1997 a l'Estadi Lluis Companys davant els Düsseldorf Rhein Fire (38-24)
A les edicions de 1999 i 2001 els Dragons arribarien a la final que perdrien davant els Frankfurt Galaxy i els Berlin Thunder respectivament. L'aficio però, s'havia refredat considerablement i les entrades a Montjuïc eren ja només de 10.000 espectadors en cada partit. 
 
 
*1997.- Jesús Mariano Angoy. ex-porter del Barça i gendre de Johan Cruyff va arribar a jugar amb els Dragons des de 1996 fins a 2003. Aquí el veiem aixecant el títol aconseguit davant els Rhein Fire
 
A l'any 2001 els Dragons es varen vincular al FC Barcelona aleshores presidit per Joan Gaspart i passarien a jugar els seus partits al Mini Estadi. Aquesta etapa va durar només dues temporades i la nova junta de Joan Laporta va decidir clausurar la secció de futbol americà del Barça. La franquícia dels Dragons va ser traspassada a un nou equip alemany els Colonia Centurions i l'equip barceloní va desaparèixer definitivament després de la temporada del 2003.  

*2002.- Un partit dels Dragons al Miniestadi en la seva ultima etapa
 
Sense els Dragons la historia de la NFL Europe tampoc va millorar i al mes de juny de 2007 es va anunciar la clausura definitiva del campionat europeu.