dijous, 2 d’octubre del 2014

SALÓ MURILLO. Casa de Subhastes. Ronda de Sant Pere 7 (1900-1904) i Cinematògraf. Rambla Catalunya 24 (1905-1906)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1904.- Un anunci del local publicat a El Poble Català de l'etapa de Ronda Sant Pere 7.

El local conegut com a Salón Murillo va tenir dues finalitats ben diferents durant la seva existència a la primera meitat de la dècada dels 1900's.
Inicialment es va instal·lar al número 7 de la Ronda de Sant Pere molt a prop de la plaça Catalunya com una sala de subhastes de quadres i altres objectes d'art. La iniciativa havia estat d'Agustí Fàbregas que ja anteriorment s'havia dedicat a aquest tipus de negoci en un local situat a la Rambla del Centre 
Al Salón Murillo s'hi celebraven subhastes gairebé diàriament fins i tot els diumenges. Quadres de pintors de renom com Joaquín Sorolla, Modest Urgell o Lucas Villamil eren adjudicats durant les sessions.  
Cap a començaments de 1905 la casa de subhastes va ser traslladada a un local més ampli situat al número 24 de la Rambla Catalunya prop de la Casa Emili Juncadella.

*1905.- Ressenya d'una de les nombroses subhastes celebrades al Murillo.

Tot i continuar amb el mateix negocis de les subhastes d'art, el local va tenir una reorientació molt radical i va passar a ser cinematògraf en un moment que la projecció pública de pel·lícules començava a ser un negoci incipient i rendible que despertava una gran curiositat entre la ciutadania.
Però no solament hi hagué subhastes i cinema al Salón Murillo de Rambla Catalunya, també s'hi oferien varietats d'allò més diverses.
Al maig de 1906 s'hi anunciava un curiós espectacle consistent en ejercicios de adivinación a càrrec del famós expropagandista El Niño Dios.

*1906.- Programació variada al Salón Murillo del 22 de febrer d'aquell any (Font: Hemeroteca La Vanguardia)