dijous, 6 de novembre del 2014

ORXATERIA VALENCIANA. Gran Via / Passeig de Gràcia. (1920-1950)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1933.- Publicitat insertada a La Vanguardia.

A començaments del segle XX els establiments que servien orxata de xufles van començar a proliferar a Barcelona. La del Tio Nel.lo  als Porxos d'en Xifrè havia estat la pionera en la comercialització d'aquest refresc allà pel 1835. Però després de la primera Exposició Universal, amb el canvi de segle, el fenòmen va tornar a revifar unit també a la comercialització dels torrons i dels gelats.
Indubtablement l'Orxateria Valenciana del número 1 del carrer Aribau ha estat la més longeva fins al seu trasllat de l'any 2001 cap a l'altra banda del carrer Aribau quasi tocant a Diputació.


*1940's.- Dues imatges de l'atapeïda terrassa de l'Orxateria Valenciana als baixos de la casa Enric Losada (Foto: Josep Brangulí)

Però la història orxatera barcelonina quedaria injustament incompleta sense recordar una altra Orxateria Valenciana desapareguda: la que va obrir portes als baixos de la Casa Enric Losada, en una de les cantonades més cèntriques de la ciutat: Gran Via/Passeig de Gràcia. 
Aquesta orxateria tenia una immensa terrassa sobre la vorera de la cantonada que els dies festius envaïa fins i tot l'espai de la veïna joieria de Juan Valentí i que a l'estiu apareixia absolutament ocupada de tota mena de taules i cadires dificultant el pas dels vianants. 
S'hi accedia pel cantó de Gran Via a través d'una porta d'obra de marc arrodonit amb quatre barres coronades al cim 

*1940.- L'establiment per la banda de Gran Via. (Foto: Josep Brangulí)

*1940's.- Accés des de Gran Via. (Foto: Josep Brangulí)

Interior de l'Orxateria Valenciana (Foto: Josep Brangulí / ANC)


*1926.- Un article que canta les excel·lències dels gelats i del saber fer de la senyora Maria de Blas, mestressa de l'Orxateria Valenciana de Passeig de Gràcia / Gran Via (Font: Hemeroteca de La Vanguardia)


*1927.- Crònica de la participació de l'Orxateria Valenciana en els serveis de reposteria de l'Exposició Internacional de l'Automòbil de Barcelona. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).