dimarts, 7 de juny del 2011

CASA LLORACH. Muntaner 265 (1904-1930's)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ
 
*1914.- Una targeta postal de l'època amb la Casa Llorach situada al carrer Muntaner tocant a Travessera de Gràcia.

Juntament amb la Casa Trinxet, aquest edifici fou l'altra gran obra barcelonina desapareguda de l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). La Casa Llorach fou construida entre 1903 i 1904. Havia estat encarregada per Concepció Dolsa, vídua de Llorach. Era de inspiració alpina i destacava pels seus esgrafiats a les parets de la façana, les seves teulades en pendent i per la tanca de pedra de formes sinuoses que vorejava el jardí. En aquells primers anys del segle XX el carrer Muntaner era una via recta cap a Sant Gervasi i la Bonanova sense cases altes, la majoria de les construccions que la poblaven eren torres i mansions burgeses amb jardí.

*1904.- Imatge de la Casa Llorach encara en construcció. (Foto: ANC)

*1920.- La Casa amb la façana al carrer Muntaner. (Foto: Adolf Mas).
 

La casa va passar després a Isabel Llorach una dama de l'alta aristocràcia barcelonina, molt vinculada a la cultura o a l'art que hi organitzava festes amb concerts i representacions teatrals. Entrats els anys 1930's la Casa Llorach fou enderrocada.


*1930.- Reunió de la junta de l'Associació Conferentia Club al domicili de la seva presidenta Isabel Llorach i Dolsa. D'esquerra a dreta veiem a Carles Soldevila, Nicolau Maria Rubió i Tudurí, Pere Bosch i Gimpera, el Vescomte de Güell. Isabel Llorach i la baronessa de Güell (Foto: Gabriel Casass / ANC)

Entrada a la casa des del jardí


Dues imatges dels luxosos salons de l'interior de la mansió.

Algunes columnes originals de la Casa Llorach es conserven encara avui al vestíbul de l'immoble del carrer Muntaner 263.