dimecres, 10 de març del 2021

CARRER DE CABRINETTI. (1890's-1980's)

Josep Cabrinetti i  Cladera va ser un militar mallorquí que s'incorporà de molt jove a l'exércit espanyol on va aconseguir un cert renom per la seva lluita anticarlina en les diverses guerres esdevingudes al llarg del segle XIX. Va ser assassinat d'un tret al clatell a la localitat osonenca d'Alpens el 9 de juliol de 1873. 

*1930's.- Detall de la zona per on discorria el carrer Cabrinetti. En primer terme la Presó Model envoltada de camps encara sense urbanitzar. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Cabrinetti va tenir un carrer dedicat des de finals del segle XIX en un petit veïnatge situat entre Les Corts i Sants, prop del curs de la Riera de Magòria. Va ser aquell un indret on van proliferar les barraques. Als anys 1930's el carrer embocava en el de Joanot Martorell abans de l'obertura del carrer de la Infanta Carlota Joaquima, precedent de l'actual avinguda Josep Tarradellas, prop de la Presó Model.


*1966.- A la dreta de la imatge s'hi poden veure les primeres cases del carrer Cabrinetti, tocant a l'ample carrer de la Infanta Carlota Joaquima (avui dedicat a Josep Tarradellas), que apareix en primer terme ja urbanitzat i enjardinat. (Foto: Jaume Peris i Xancó)

El carrer de Cabrinetti va desaparèixer als anys 1980's engolit pel perllongament del carrer Nicaragua, en el tram que va del carrer del Marquès de Sentmenat a l'Avinguda Josep Tarradellas.