divendres, 24 de maig del 2013

CAZENEUVE. Magatzems de draps i borra. Rocafort-Tamarit (1899-1965)

Article el·laborat amb el suport de MIQUEL CARTISANO 


La companyia Hijos de Bernardo Cazeneuve, establerta a la cantonada dels carrers Tamarit i Rocafort, al bell mig del barri de Sant Antoni, fou un dels molts edificis industrials que durant la primera meitat del segle XX varen poblar els carrers d'aquell sector.
El negoci dels Cazeneuve consistia simplement en la comercialització de tel·les, draps i borra, materials sobrers de la indústria tèxtil. L'edifici, que era bàsicament un local d'emmagatzematge, tenia una aparença elegant amb arcs a les finestres i una escultura que coronava el punt més alt sobre la porta principal situada al xamfrà.
L'edifici va patir un violent incendi el diumenge 5 d'agost de 1962. El foc va començar al segon pis i ben aviat es van estendre per arreu. El material tèxtil inflamable va facilitar una propagació ràpida de les flames. El sostre d'una de les naus interiors va cedir  i una part important de l'immoble va quedar afectada. L'incendi, d'origen desconegut com tants d'aquella época, podia haver estat provocat per tal de facilitar l'especulació immobiliaria en un barri que començava a poblar-se de pisos nous en substitució de les velles construccions industrials. No obstant l'edifici, va resistir encara uns quants anys més. Un any després s'hi va instal·lar un escorxador de pollastres i cap al 1965 va ser enderrocat. Van passar uns anys més i sobre el solar resultant s'hi va construir l'edifici d'habitatges actual.

 *1915.- Una postal acolorida amb una imatge de la cantonada Tamarit/Rocafort i la seu de l'empresa Cazeneuve. Sobre els frontons hi veiem la bandera espanyola a Tamarit i la francesa (país d'origen de l'empresari) a Rocafort. Al fons a la dreta es veu el Paral.lel.