dissabte, 7 de setembre del 2024

TRES CORONAS. Restaurant escandinau. Buenos Aires 54. (1958-1966)


MIQUEL BARCELONAUTA 

Agraïments a JOANA  FRANCÈS i JORGE ÁLVAREZ




Probablement un dels primers restaurants de cuina escandinava que es va obrir a Barcelona. La seva localització era al final del carrer Buenos Aires, quan a mitjans dels anys 1950's encara era una via poc edificada. Va ser allà, abans que el carrer emboqui a la Diagonal, prop de la cantonada amb Casanova i al costat del petit jardí del xalet de la Casa Pere Company (1911) [1], on es va obrir el restaurant Tres Coronas. 

L'establiment apareixia tot sovint anunciat a la premsa oferint plats típics de cuina sueca, molt poc coneguda a la Barcelona de l'època. El regentava el matrimoni Kumenius [2] (Otto i María Luisa), una parella que va propiciar que el seu restaurant esdevingués no només un lloc de reunió de suecs sinó també dels noruecs, danesos i finlandesos residents a Barcelona o que visitaven la ciutat. A la carta del Tres Coronas no hi faltava la popular smorgasbord [3], ni tampoc la celebració estiuenca típica d'aquell país escandinau coneguda com la MidSommar Fest. [4]. A mitjans de la dècada dels 1960’s el restaurant va tancar constituint un dels pocs exemples a la ciutat de cuina dels països nòrdics.

*1959.- Un dels primers anuncis del Tres Coronas publicats a la premsa. (Font: El Noticiero Universal /ARCA).

*1960.- Retall d'una notícia publicada a Destino (2.1.1960), sobre als àpats de Cap d'Any dels restaurants més exòtics de la ciutat, en la que s'esmenta a Otto Kumenius i al seu cuiner principal Dan Westerdahl del restaurant Tres Coronas. (Font: ARCA).


*1960's.- Interior del restaurant en una postal publicitària.

*1964.- Un dels últims anuncis del Tres Coronas a la premsa. (Font: El Noticiero Universal /ARCA)

_____

[1].- La Casa Pere Company, obra de Josep Puig i Cadafalch, acollia durant els anys de funcionament del restaurant Tres Corones la clínica i consultori del doctor Melcior Colet i des de 1982 fins a l'actualitat el Museu i Centre d'Estudis de l'Esport.

[2].- El finlandès Otto Wilhelm Konrad Kumenius (1912-1996) va ser un destacat espia antisoviètic durant el tram final de la Segona Guerra Mundial que va col·laborar en l'alliberament de presoners estonians. Això li va valer les simpaties del franquisme i es va establir a Barcelona on va obrir el Tres Coronas. Posteriorment va marxar a Mallorca, on va obrir un altre restaurant amb el mateix nom, i hi va viure fins a la seva mort. Ha publicat diversos llibres sobre la seva experiència com espia. 

[3].- L'smordgasbord és una menja tradicional sueca original del segle XVII, que consisteix en un seguit de plats que el públic escull aleatòriament a la manera del que avui coneixem com un buffet lliure. No hi falten mai ni l'arengada ni el salmó. 

[4].- La midsommar és una festa tradicional de Suècia que es celebra a començaments de l'estiu, pels volts de Sant Joan.