dimarts, 16 d’abril del 2013

SALON MERIDIANA/CINE MERIDIANA. (1929-1971)

*1961.- L'edifici del Cine Meridiana vist des de l'àrea de jocs infantils de la placeta del doctor Serrat.
 
Obert el 1929, any de l'Exposició Universal de Barcelona, aquest local era emplaçat al número 166 de la Gran Via Meridiana -nom oficial aleshores de l'actual avinguda-, entre els barris del Clot i Camp de l'Arpa. El Salón Meridiana fou construit per inicitiva d'Alberto Meier, un jueu suís dedicat al negoci dels sabons, tenia un aforament de 1200 localitats i va ser inicialment un espai polivalent on es celebraven tant combats de boxa, com projeccions cinematogràfiques o mítings polítics.
 
*1929.- Una de les vetllades de boxa que se celebraven habitualment al Salón Meridiana durant els seus primers anys. (Font: La Vanguardia. 5 de març de 1929).
 
Malgrat que durant els anys de la Segona República els actes de partits polítics, sindicats i associacions ocupaven habitualment el local, poc a poc el Meridiana va anar guanyant posicions com a sala de cinema. Després de la guerra va reemprendre la seva activitat com a cinema de barri projectant pel·lícules de reestrena, i va ser reformat a fons el 1946 mentre la seva façana era testimoni de la profunda transformació de la Meridiana en via ràpida poc agraïda per al vianant.
 
 
*1963.- Vista parcial de la façana del Cinema Meridiana (Foto: Carles Barba)
 
El 1969 la sala va tornar a ser reformada amb noves butaques i Cinemascope després d'un petit accident provocat per la caiguda d'una part del vell sostre. Però, malgrat aquesta modernització, el Meridiana ja havia perdut el seu encant d'abans, sobretot en quedar separat de la zona nord del Clot a causa de la consolidació de l'avinguda Meridiana.
Entrada la dècada dels 1970's va viure els seus últims dies. El dia 14 de març de 1971 tancava portes amb la projecció d'un doble programa integrat per La leyenda del indomable amb Paul Newman i Grandes vacaciones amb Louis de Funes.