diumenge, 8 de març del 2015

PHOTOMATON. Pelai 56 (1929-1931)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


*1929.- El dia 17 de febrer es va obrir al públic el Photomaton del carrer Pelai enmig d'una gran expectació (Foto: Merletti)

Al febrer de 1929 un nou establiment, situat al final del carrer Pelai, va causar sensació entre els barcelonins. Era el primer local equipat amb uns aparells que permetien fer-se fotografies a un mateix i a l'instant. Només setze segons trigaven a revelar-se les fotos i a estar a disposició del client del Photomaton, que s'havia instal·lat a la luxosa botiga ocupada anteriorment per l'American House.
Un grup d'empleades assistien al client per explicar-li com funcionaven els aparells situats en cabines individuals. No cal ni dir que el negoci va funcionar molt bé en els primers mesos. 6 fotos s'obtenien al preu d'una pesseta i mitja.  
Posteriorment van apareixer altres alternatives similars. Al mateix carrer els Almacenes Alemanes posaven en funcionament el seu fotomaton a l'agost de 1931 (5 fotos a 1 pesseta). La competència creixent va ocasionar el tancament d'aquell negoci pioner i el local va ser ocupat per la Perfumeria Pelayo a partir de febrer de 1931.

*1929.- Article publicat a La Vanguardia la vigília de la inauguració del Photomaton de Pelai. 

*1929.- Un grup de senyoretes informava als clients sobre el funcionament de les cabines  de fotografia instantània.  (Foto: Merletti)

*1929.- Una imatge del dia de la inauguració del local. (Foto: Merletti)


*1929.- Publicitat del Photomaton a El Diluvio