dilluns, 24 de maig del 2021

CARTELL DE GUERRA. Plaça Catalunya. Estació del carril de Sarrià. 1938

 Agraiments a JOANA FRANCÉS i ENRIC COMAS i PARER 

Els turbulents últims anys de la Guerra Civil van viure una proliferació dels anomenats cartells de guerra. Un i altre bàndol en varen fer un ús exhaustiu per animar als seus a mantenir viu l'ànim de victòria i evitar la desmoralització a les seves files. 


Un dels més acreditats cartellistes va ser el valencià Josep Renau i Berenguer (1907-1982), que va ser director general de Belles Arts durant la Segona República i l'encarregat de protegir i salvar el Guernica de Picasso fins el seu trasllat a terres suïsses.


A l'any 1938 Renau va dissenyar el cartell conegut amb el lema Victoria hoy más que nunca. En ell apareixia el cap d'un aviador mirant un cel ple d'avions de guerra republicans en estricta formació militar. Una reproducció a gran format del cartell va ser instal·lada al costat de la Plaça Catalunya sobre la façana de l'estació del Carril de Sarrià, mirant cap a Canaletes i damunt dels bars Bracafé i Zurich. El cartell va quedar superposat a l'anunci lluminós de xampany Freixenet, que va quedar tapat.

Acabada la Guerra Civil,  després de passar algun temps als camps de concentració del sud de França Renau va aconseguir exiliar-se a Mèxic, on va entrar en contacte amb artistes de l'època com Alfaro Siqueiros i Diego Rivera, mentre continuava desenvolupant el seu ofici de cartellista. Posteriorment s'instal·là al Berlin Oriental i no tornaria a Espanya fins el 1976. Retornat a la capital de l'Alemanya Comunista, hi va morir l'11 d'octubre de 1982 als 75 anys.