dissabte, 26 de març del 2011

FILMOTECA NACIONAL. Mercaders (1972-1978)


*1975.- Cues de cinèfils intentant entrar a la Filmoteca amb presència de policies a la porta (Foto: Xavier Miserachs).

Després d'unes primeres projeccions al cinema ABC del carrer Balmes, la primera sala estable de la Filmoteca Nacional a Barcelona va estar localitzada al número 32 del carrer de Mercaders, paral.lel a la Via Laietana i molt aprop del Mercat de Santa Caterina.
L'any 1972, entre els mesos d'abril i juny, la Filmoteca va programar el seu primer curs de sessions continuades amb projeccions a partir de les quatre de la tarda fins la una de la matinada. Les entrades es venien a 50 pessetes de l'època i un abonament per a 5 sessions sortia per 150.
La Filmoteca de Mercaders va ser testimoni d'alguna concentració multitudinària de cinèfils delerosos per veure cinema prohibit o pel·lícules que encara no s'havien exhibit mai a les sales comercials. El seu limitat aforament (425 butaques) va generar sovint alguns problemes. Així va passar amb algunes pel·lícules de Federico Fellini com Roma, que va provocar la invasió de la sala per part del públic que, concentrat al carrer, no havia pogut obtenir localitat. L'incident va acabar amb la intervenció de la policia i la suspensió de la funció a l'abril de 1975. Una altra obra de Fellini, Satyricon va concentrar més de dues mil persones per assistir a les dues úniques funcions que s'hi projectaven. L'altre problema de la sala era la manca d'un sistema d'aire condicionat, la qual cosa no permetia tenir-la oberta a l'estiu.
El curs 1977-78 va ser l'últim de la Filmoteca a la sala del carrer Mercaders. El programes van començar a ser editats en català i a la temporada seguent es va traslladar al cinema Padró del carrer de la Cera.