dissabte, 8 d’abril del 2017

TINTORERIA. Casa Queraltó. Carrer Aribau 18. (1911-1960's)

 
El marc de la Tintoreria existent als baixos de la Casa Queraltó a començaments dels anys 1960's. (Foto: Cuadernos de Arquitectura)

 
Tintoreria instal·lada als baixos d'una de les cases Queraltó, dos edificis bessons datats del 1899-1900 i projectats pel mestre d'obres Manuel Guitart i Codorniu, que encara podem veure avui a la cantonada Aribau / Diputació. [1]
La botiga que acollia la tintoreria esmentada era al número 18 d'Aribau, just abans d'arribar a la cantonada on hi havia una de les portes d'accés a l'escala de veins.
David Mackay data la seva obertura cap al 1911 [2], i el seu desmantellament es produeix avançada la dècada dels 1960's.
L'element destacable d'aquest establiment era visible des de l'exterior i el constituïa el marc sobreposat a la façana dels baixos, que envoltava l'entrada a la botiga.
Tot ell treballat en fusta, s'estructurava en dos plafons laterals, un a cada costat de l'aparador, configurant sengles semiovals que definien espais de publicitat. Sobre la porta un altre espai de perímetre irregular acollia el rètol de Tintoreria sense incorporar cap altre nom identificador del propietari o empresa. Finalment als marges superiors, dos ovals en biaix envoltats de motius vegetals de fusta tallada contenien el 18 corresponent a la numeració del carrer Aribau.  
 
*2013.- Hamburgueseria instal·lada al local que va acollir la Tintoreria (Foto: GoogleEarth)
 
 
[1].- De les dues cases bessones Queraltó, la més propera a Diputació va ser remuntada perdent els terminals arrodonits que coronaven la façana.
 
[2].- Mackay, David. Tiendas modernistas en Barcelona 1882-1922. Cuadernos de Arquitectura, núm 40. 1962.