dimecres, 23 de setembre del 2020

ARLEQUÍ. Màscares. Carrer Princesa 7 (1995-2020)


La gran diversitat de màscares que es podien trobar a l'Arlequí (Foto: María Dias)

Jaume Serra i Samira Bedran van obrir el 1995 una botiga de màscares coneguda com Arlequí, al número 7 del carrer princesa fent cantonada amb el carrer de Sant Ignasi. Havien llogat el local d’una costurera en un establiment que antigament havia estat la barreteria Ferreri. En un petit taller annex a la botiga es donava forma a les màscares mitjançant un complex procés artesanal de paper maché, cartró, pintura, cola i altres elements. 

El negoci va acabar tenint una singularitat indiscutible com una de les botigues-taller més representatives de les que van arribar al segle XXI a Ciutat Vella. La jubilació dels propietaris però, portaria al tancament del negoci i a la desaparició de la botiga de màscares.

Inicialment als anys 1980's, el Jaume (escultor) i la Samira (pintora i gravadora) s'havien establert al Poble Espanyol, després d'haver estudiat Belles Arts a Itàlia i quedar fascinats pel món de les màscares. Van arribar tenir un segon establiment a la Plaça de Sant Josep Oriol, al costat de l'Església del Pi.

 

Imatge exterior de la botiga i llista dels diferents tipus de màscares que s'hi podien trobar.

En el moment del tancament (maig de 2020) la parella conservava encara uns 180 motllos diferents amb els quals elaboraven les seves màscares en el què, probablement, era un dels establiments de tot l'Estat amb més diversitat de models en un ventall que abastava des dels inspirats en el teatre de l'antiga Grècia, el carnaval venecià, les tradicionals del teatre popular català, les d'inspiració italiana, francesa o fins i tot del teatre Noh japonès.

*2020.- Jaume Serra i Samira Bedran rere el taulell de la seva botiga pocs dies abans del tancament definitiu del local. (Foto: Angela Silva. La Vanguàrdia