diumenge, 14 de juny del 2015

MONUMENT AL CANONGE RODÓ. El Clot (1919-1936)

Article elaborat amb la col·laboració de FRANCISCO ARAUZ


Imatge del monument original a Francesc Rodó i Sala davant de l'antiga església avui desapareguda de Sant Martí del Clot.

Francesc Rodó i Sala (1816-1902) va ser rector de la parròquia del Clot durant més de 30 anys i era un home estimat al barri i a la ciutat per la seva tasca social d'ajut i suport als més desemparats. Des de 1896 fins a la seva mort va ser canonge de la seu de Barcelona. 
Uns anys després es va decidir erigir-li un monument davant mateix de l'església de Sant Martí del Clot. El projecte s'encarregà a l'arquitecte Josep Vilaseca Ribera i les escultures a un jove Frederic Marès que aleshores tenia 26 anys. La primera pedra es va col·locar en un acte solemne al desembre de 1917. El monument constava d'una imatge en bronze del canonge amb uns nens al costat. Darrera hi havia una columna jònica que servia de pedestal a una creu de quatre braços. La inauguració tingué lloc el 24 de setembre de 1919 coincidint amb les festes de la Mercè.

*1917.- Cerimònia de col·locació de la primera pedra del monument amb presència del bisbe de la ciutat. (Foto: La Hormiga de Oro)


*1919.- Fragment de la crònica de la inauguració del monument publicada a La Vanguardia del 25 de setembre.


*1919.- Foto del dia de la inauguració (Foto: La Hormiga de Oro)

El monument va ser salvatgement destrossat el mateix dia 19 de juliol de 1936 coincidint amb l'aixecament militar feixista que va provocar l'inici de la Guerra Civil. Un grup nombrós va assaltar i incendiar l'església i la rectoria i al mateix temps va deixar en un estat lamentable el grup escultòric dedicat a Rodó. 
Acabada la guerra el nou règim va reconstruir l'església als anys 1940's. La reposició del monument va tenir que esperar fins el 1954, essent novament Frederic Marès l'executor de l'obra en pedra calcària, que avui podem veure a la plaça que porta el nom del Canonge i que anteriorment havia estat dedicada a Valentí Almirall. 


L'actual monument al Canonge Rodó va ser instal·lat el 1954 i es obra de Frederic Marès.


*1954.- Notícia de la inauguració del nou monument publicada a l'edició de La Vanguardia del 6 de juliol.