dilluns, 17 d’octubre del 2011

PIZZERIA RIVOLTA. Carrer Hospital. (1977-1990)Les ànsies de llibertat que van envair els carrers de Barcelona després de la mort de Franco, van propiciar el resorgiment del pensament llibertari, que tingué una gran acollida entre un determinat segment de la joventut i la seva màxima expressió en les Jornades Llibertàries celebrades l'estiu de 1977. Va ser en aquesta època quan es va obrir al carrer Hospital, abans d'arribar a la plaça del Pedró, la pizzeria Rivolta. La seva clientela es nodria majoritàriament de joves àcrates i artistes marginals, que ben aviat van consolidar el local com un reducte llibertari freqüentat a tota hora pels que somniavem amb una societat lliure i assembleària. El dia de la inauguració es va projectar en super-8 el film El pueblo en armas i els presents varen cantar A les barricadas! a tot pulmó.

*1980's.- Mural de l'interior del Rivolta.

El lloc era parada obligada abans d'anar a la Filmoteca del Cinema Padró, a locals de música i espectacle com Les Enfants Terribles o el Saló Diana.  Davant mateix, a la vorera d'enfront hi havia el bar Terra Alta, un altre punt de trobada llibertari on era habitual fer temps abans d'entrar al restaurant. Entre la clientela habitual del Rivolta s'hi podia trobar la flor i nata de les redaccions de les revistes llibertàries Ajoblanco (Pepe Ribas) o Star (Juanjo Fernández), els dibuixants de còmics de El Víbora Javier Mariscal, Montesol i Nazario o el provocador Ocaña acompanyat del seu inseparable Camilo. Tampoc hi faltaven els dirigents anarcosindicalistes de la CNT. A banda de les pizzes, el cafè irlandès era l'altra gran especialitat de la casa. L'èxit inicial del negoci va animar a dos treballadors del Rivolta (Juan Andrés Aguilera i Benito Esteban, el popular Maño) a obrir al poc temps la discoteca Karma a la plaça Reial. Uns anys després, el negoci va ser comprat pels propis treballadors constituïts en Col·lectiu Rivolta.

*1979.- La persiana metàl·lica del Rivolta decorada pel dibuixant de còmic Carlos Azagra.

*1980's.- Carta plastificada amb les pizzes i altres productes que se servien al Rivolta. (Gentilesa de Xavier Sallent i Carlos Gabaldón).