dilluns, 20 de març del 2017

CASA LLUÍS SALA (precedent de la Casa Batlló). Passeig de Gràcia 52. (1875-1904)Dibuix de la façana de la Casa Lluís Sala
 
A l'any 1875 l'arquitecte Emili Sala Cortés (1841-1921) va rebre l'encàrrec de l'industrial Lluís Sala Sánchez per construir un edifici d'habitatges al naixent Passeig de Gràcia, prop de les vies de la línia de ferrocarril que anava cap a Sants, Martorell i Saragossa seguint el curs del futur carrer Aragó.  
L'edifici era d'allò més convencional, seguint els patrons arquitectònics de l'eclecticisme vigent a la Barcelona premodernista. La contemplació de les seves quatre alçades organitzades en pisos de quatre balcons no aportaven res d'especial a l'observador en un aquell ampli passeig, que aviat començaria a ser cobdiciat per les families benestants. Sala Cortés s'encarregaria també de construir la Casa Emília Adrià a la cantonada amb Aragó.
 

*1890.- La Casa Lluís Sala, veïna de la Casa Amatller, abans de la seva transformació en Casa Batlló.

A l'any 1900 la Casa Lluís Sala passava encara més desapercebuda per al vianant quan al seu costat mateix, Josep Puig i Cadafalch hi va enlairar l'espectacular Casa Amatller amb el seu frontó esglaonat que recordava els edificis típics dels països centreeuropeus. I probablement l'edifici hagués continuat passant sense pena ni glòria, si en aquell tombant de segle l'industrial del tèxtil Josep Batlló i Casanovas no l'hagués comprat per establir-s'hi amb la seva família. Batlló estava casat, i per tant emparentat, amb una noia de la família Godó, propietaris de La Vanguardia i desitjava exterioritzar la seva riquesa mitjançant una casa familiar que meravellés la ciutadania. La primera pensada fou enderrocar la Casa Lluís Sala per construir-ne una d'obra nova. Finalment però, va optar per reformar-la en profunditat i va encarregar el projecte a Antoni Gaudí. Així va començar la història de la Casa Batlló.
 
*1890.- La Casa Lluís Sala a la dreta compartia mitgera amb la Casa Amatller 
 
 
Dues comparatives, maqueta i dibuix, entre la Casa Lluís Sala (1875) i la Casa Baltlló (1906)