dimarts, 10 de novembre del 2015

TEATRE DE L'ALEGRIA. Plaça Catalunya (1882-1883)


Instal·lació efímera i de petit format, el Teatre de l'Alegria era situat dins l'antic cafè annex al Circ Eqüestre Alegria al bell mig de la plaça Catalunya.
Carme Tierz i Xavier Minuesa [1] han investigat sobre la seva inauguració, que situen cap a finals de desembre de 1882. Des de mitjans d'aquell últim mes de l'any, la premsa ja anava informant de la imminent obertura d'aquell nou espai teatral, que inicialment era prevista pel dia 23 de desembre. S'hi anunciaven diverses varietats, especialment prestidigitació i projecció d'ombres, a càrrec del seu propietari, l'italià M. Mottini, un artista que ja s'havia presentat mesos abans a Barcelona.

*1882.- Primers anuncis del Teatre de l'Alegria a les edicions de La Vanguardia del mes de desembre. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

L'anunciada inauguració resultaria frustrada pels efectes d'una forta ventada nocturna que va sacsejar la plaça i va apagar tots els llums impedint qualsevol representació.
Finalment dos dies despés, la diada de Nadal, l'Alegria va poder arrencar la seva programació, amb un discret èxit de públic que va anar minvant a mesura que passava el temps. Les últimes noticies provenen de començaments de febrer de 1883, per la qual cosa és de suposar que el seu desmantellament es produiria durant la primavera d'aquell any.  

*1883.- Última referència trobada del Teatre de l'Alegria a l'edició de La Vanguardia del 9 de febrer d'aquell any.


[1].- Tierz, Carme i Minuesa, Xavier. Barcelona, ciutat de teatres. Viena Edicions /Ajuntament de Barcelona. 2013.