dissabte, 25 de març del 2017

BALDACCI. Laboratoris farmacèutics. Provença 427 (1910 - 1986)

Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE, JULIÁN MURLANCH FOLGUERA i JESÚS SERDIO 
 
A l'any 1910 l'actual plaça de la Sagrada Família era encara un solar on es jugava a futbol amb porteries rudimentàries i on no era gens estrany veure-hi pasturar cabres i ovelles sota l'esguard atent del pastor de torn.
Fou precisament en aquell any que l'arquitecte Joan Maymó i Cabanellas va edificar per encàrrec d'Andreu Ferrer, un petit palauet modernista i de clara inspiració neomudèjar, que va ocupar la cantonada dels carrers Sardenya i Provença prop del Temple de la Sagrada Familia que aleshores començava a enlairar la façana del naixement i havia conclòs una part important de l'absis. 
L'empresa italiana de laboratoris farmacèutics Valentino Baldacci, que tenia la seu central a Pisa i s'havia convertit en la primera companyia italiana del ram, va adquirir el palauet de Provença/Sardenya cap a finals dels anys 1920's disposada a obrir mercat  i  acabaria essent la delegació per tota la península ibèrica (Espanya i Portugal) sota la direcció de Mario Viale des de la seu de Barcelona.
 
 
*1928/1931.- Dues imatges del xalet amb la plaça de la Sagrada Família en primer terme. A la segona es pot apreciar el rètol que Baldacci havia posat sobre el balcó
 
*1930's.- L'Aglicolo era un preparat farmacèutic contra la diabetis que comercialitzava Baldacci.
 
 

Iodarsolo era un dels productes més populars dels Laboratoris Baldacci i SAET. Un remei contra l'anèmia, el linfatisme i la malària.  
 
 
*1950's.- La seu de Baldacci a la postguerra
 
Els Baldacci es van fer veure a la plaça de la Sagrada Família amb un gran rètol que ocupava tota la barana de la balconada del pis principal del xalet. Cap a finals dels anys 1950's es va començar a construir un edifici annex de sis plantes i àtic sobre el solar contigu del carrer Sardenya, que abans havia ocupat una nau amb sostre a dos aigües. Les empreses vinculades a Baldacci DYPSA (Distribución y Propaganda Sociedad Anónima) i SAET (Sociedad Anónima de Especialidades Terapéuticas) es van establir en aquest nou edifici, que curiosament tenia finestres a la mitgera, la qual cosa va fer pensar que l'antic xalet estava protegit.  Però no va ser així, en plena democràcia, cap a mitjans de la dècada dels 1980's, Baldacci va plegar i tant l'edifici nou com l'històric xalet neomudèjar van ser enderrocats per construir-hi uns habitatges, acabats el 1987, que unes dècades després van diposar d'una vista privilegiada per contemplar la sagristia i l'absis del temple de Gaudí.
 
 
*1962.- Dues imatges del nou edifici de tonalitats clares que es va edificar al carrer Sardenya, al costat del xalet, per acollir empreses vinculades a Baldacci.
 
*1970.- L'accés al metro de l'estació Sagrada Família de Sardenya/Provença amb l'edifici Baldacci en primer terme a l'esquerra i la Sagrada Família al fons. La façana de la Passió encara era a mig fer.