dijous, 29 d’agost del 2024

PÒRTICS D’ORDENACIÓ DEL TRÀNSIT ALS CARRILS CENTRALS DE LA DIAGONAL (1986-2024)

 MIQUEL BARCELONAUTA


Aquests pòrtics van ser instal·lats a l'any 1986 al llarg del tram de l’Avinguda Diagonal que s'estén entre la plaça Francesc Macià i el pont sota la Ronda de Dalt, que dóna entrada al municipi d'Esplugues de Llobregat i a l'autopista. Constaven de tres pantalles situades respectivament sobre els tres carrils centrals. En elles hi podien aparèixer una fletxa verda o bé una aspa vermella. La intenció era regular i graduar el sentit dels vehicles que circulaven per aquests carrils fent-los reversibles en funció del flux de trànsit. En el seu disseny hi va col·laborar l'arquitecte valencià Santiago Calatrava, que en aquella època va deixar a la ciutat obres com el pont de Bac de Roda sobre les vies del tren o la torre de Comunicacions de la Telefònica a la plaça Europa de Montjuïc.

2020's.- Un dels pòrtics situat al tram final de la Diagonal 

Durant prop de 40 anys els pòrtics van conformar el paisatge de la part final de la Diagonal, la més ampla d’aquesta via. La seva supressió a l’estiu de 2014 va obeir bàsicament a raons d'inutilitat, atès que en la pràctica els carrils ja no eren reversibles sinó que romanien sempre en la mateixa direcció d'acord amb la senyalització horitzontal.

2010's.- El primer dels pòrtics sortint des de Francesc Macià era situat abans de la cruïlla de la Diagonal amb l'Avinguda de Sarrià. (Foto: Àlex Garcia/La Vanguardia)



diumenge, 25 d’agost del 2024

SAFARI. Snack Bar. Carrer de Buenos Aires 4. (1958-1960's)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOANA FRANCÈS


El carrer de Buenos Aires, el més curt de la trama Cerdà a la part muntanya de l'Esquerra de l'Eixample, va començar a ser ocupat per edificis a mitjans de la dècada dels 1950's. Fins aleshores era envoltat de descampats, algun camp de futbol, alguna fàbrica i els antics terrenys de la Granja Experimental  que el propi carrer travessava en direcció a la cruïlla Casanova / Diagonal on el acabava el seu recorregut davant de la Casa Pere Company (1911). Era aquest darrer tram l'únic que presentava construccions d'alçada.  

*1950's.- Vista aèria de l'entorn de l'actual plaça Francesc Macià amb el curs del carrer Buenos Aires, marcat amb una línia groga des de la carretera de Sarrià fins a la cruïlla entre els carrer Casanova i la Diagonal. 

L'altre extrem del carrer es va anar vinculant a la nova centralitat que a partit dels ants 60's va generar l'aleshores Plaza de Calvo Sotelo (actual Francesc Macià). Un dels primers locals oberts al carrer Buenos Aires, en la zona més pròxima a la carretera de Sarrià, va ser la cafeteria snack bar Safari, que era situada als baixos de l'immoble del número 4  fent pràcticament cantonada amb el carrer del Comte Borrell. El Safari, que presentava la seva publicitats amb motius de guerra de tribus africanes (màscares, cuirasses, llances de guerra...), va ser inaugurat a començaments de l'estiu de 1958. 

*1958.- Anunci de premsa sobre la inauguració del bar Safari el dia 21 de juny d'aquell any (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

*1958.- Festa de Cap d'Any per celebrar l'arribada del 1959 al Safari. (Font: ARCA / El Noticiero Universal)

divendres, 23 d’agost del 2024

RÈTOLS PUBLICITARIS A LA FAÇANA DE L’ANTIGA ESTACIÓ DE SANTS, (1950’s-1960’s)

MIQUEL BARCELONAUTA


1960's.- L'anunci de rellotges RECORD al cim de la façana de l'estació de Sants. (Foto: Jaume Peris Xancó).

Malgrat quedar allunyada del centre de la ciutat, la publicitat mitjançant lletres de neó va arribar també a l’Estació de Sants, Fou cap a finals de la dècada dels 1950’s quan sobre el rellotge que presidia la façana principal de l’estació s’hi instal·là un anunci de rellotges RECORD amb un neó perfectament visible des de la plaça de Salvador Anglada (avui plaça de Sants). L’anunci seria substituït només uns anys després per un altre de TITAN, una altra marca de rellotges, que encara hi era present durant la gran nevada de l'hivern de 1962.

*1962.- Durant la gran nevada de desembre de 1962 a la façana de l'Estació de Sants s'hi anunciaven rellotges TITAN.

*1960's.- Un dibuix de l'Estació de Sants amb l'anunci de TITAN. (Font: Autor desconegut)