dimecres, 7 d’octubre del 2020

FLOQUET DE NEU. El goril·la albí del Zoològic. (1964-2003)



Cap a finals de 1966, el zoològic be Barcelona va rebre un nou i singular inquilí. Es tractava del primer goril·la albí conegut. L'animal havia nascut als boscos de Rio Muni, l'antiga colònia espanyola del Golf de Guinea que, després d'assolir la independència al 1969, va esdevenir la República de Guinea Equatorial.

La història d'aquest goril·la albí s'ha de vincular necessàriament a la figura del científic català i primatòleg Jordi Sabater Pi (1922-2009), que va viure a l'actual Guinea Equatorial entre 1940 i 1969 i va dedicar-se de ple a l'estudi de les conductes i comportaments dels primats (etologia). 

L'animal havia estat capturat per un agricultor indígena d'ètnia fang (Benito Mañé), durant una batuda en la que van matar a tota la resta de membres de la família i es va quedar amb el petit goril.la blanc. Els indígenes van portar-lo després a Bata on va ser exposat a manera d'atracció al mercat de la ciutat. L'animal presentava un estat de salut força delicat que feia témer per la seva vida i Sabater Pi, que en aquella època s'ocupava del Centre d'Adaptació i Recerca Animal d'Ikunde, va pactar amb els indígenes de comprar-lo per 20.000 pessetes de l'època si sobrevivia després d'una setmana i amb la condició que si moria els hi tornaria el cadàver. 

Jordi Sabater Pi

L'animal va arribar a Barcelona l'1 de novembre de 1966 i li van posar el nom de Copito de Nieve. L'alcalde José María de Porcioles el va rebre en audiència al Saló de Cent de l'Ajuntament el dia de Sant Josep de 1967 i la llegenda urbana assegura que el simi es va defecar a la cadira que tenia reservada durant la celebració de l'acte. 

*1967.- Recepció de l'alcalde Porcioles a Copito de Nieve a l'ajuntament de la ciutat (Foto: Carlos Pérez de Rozas / AFB).

*1967.- L'arribada del goril·la albí a Barcelona en un reportatge del NO-DO. 

L'acabament de la dictadura amb la mort del Franco va provocar que el nom del goril·la fos catalanitzat i convertit en Floquet de Neu

Al zoològic barceloní Floquet de Neu va tenir 22 fills en nombrosos intents d'assolir algun altre goril·la albí com ell entre la seva descendència. L'objectiu no es va poder aconseguir i l'animal, que havia esdevingut una de les icones de la ciutat, va morir al 24 de novembre de 2003 data en que fou sacrificat davant l'avenç irreversible d'un càncer de pell que va contraure el 1996 i que el seu caràcter albí afavoria. Va arribar a pesar 187 quilos i a assolir una alçada de 163 centímetres.

Des de la seva mort hi ha hagut nombroses demandes per clonar l'animal (al zoològic conserven el seu ADN) sense que fins al moment s'hagi atès aquesta petició.

3 comentaris: