diumenge, 26 de juny del 2022

CARRER DE WAGNER (1907-1970's)

En els darrers anys del segle XIX i els primers del XX es van agregar a la ciutat de Barcelona diverses localitats del pla. L'antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles, agregat a Barcelona al 1897, va ser dels primers. Aquest fenòmen va comportar la necessitat de renomenar molts carrers que ja tenien el mateix nom en d'altres localitats agregades o en la pròpia Barcelona.

El carrer de l'Alsina de Sant Gervasi de Cassoles discorria entre el carrer Jules Verne i l'eix format pels carrers Alfons XII i Major de Sant Gervasi. El 1907 va ser rebatejat com molts d'altres per evitar duplicitats i va se'l va renomenar com a carrer de Wagner en honor al músic alemany. Una figura tan important com el compositor d'òpera alemany Richard Wagner (1813-1883), que tant havia triomfat al Liceu i als millors escenaris europeus amb les seves peces operístiques, mereixia disposar d'un carrer a la Barcelona del segle XX. Al carrer Wagner hi va néixer el 19 de gener de l'any 1919 el poeta Joan Brosa. El seu pare hi treballava coma gravador.

*1907.- El 12 de novembre d'aquell any, La Vanguardia publicava un seguit de canvis de noms de carrers entre els que s'hi trobava el canvi d'Alsina a Wagner.

El carrer Wagner connectava l'eix mar-muntanya provinent dels carrer de Saragossa i Jules Verne i els desviava cap al carrer de Sant Gervasi de Cassoles (antic carrer Major) per a poder arribar fins a la plaça Bonanova. Cal recordar que aleshores l'últim tram del carrer Balmes encara no estava del tot obert i pel carrer Wagner discorrien diverses línies de tramvies [1].

*1920's.- El curt carrer Wagner, situat entre els turons de Monterols i del Putget, abans de l'obertura i  consolidació del carrer Balmes en aquella zona. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

A la dècada dels 1930's es comença a formar l'eix del carrer Balmes que divideix en dos trams el carrer Wagner que partint de Jules Verne formava cantonades amb els d'Elisa, Ríos Rosas, el futur carrer Balmes, Miño i finalment l'eix Alfons XII-Major de Sant Gervasi de Cassoles. 

*1932.- El carrer Wagner  quan ja als plànols es dibuixava el curs del carrer Balmes. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


*1934.- Durant la Segona República el carrer Alfons XII va ser dedicat a Bèlgica. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


A finals de la dècada dels 1950's s'inicia la progressiva obertura de la Ronda del General Mitre, que a la llarga provocarà la desaparició del carrer de Wagner que resultarà engolit per la nova via ràpida.

*1958.- Inici del procés de desaparició del carrer de Wagner amb l'obertura de la Ronda del General Mitre. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El cop de gràcia definitiu al carrer Wagner el va suposar l'obertura total de la Ronda General Mitre en aquella zona i especialment la construcció del túnel sota el carrer Muntaner, que consolida aquella via ràpida per facilitar el trànsit transversal a la part alta de la ciutat. 

Posteriorment l'ajuntament de Barcelona va voler reparar la mancança d'un espai públic dedicat a Wagner amb la creació de la plaça Wagner, situada a l'interior d'illa format pels carrers Beethoven, Bori i Fontestà, Ganduxer i l'avinguda Diagonal.

-----------

[1].- Durant l'existencia del carrer Wagner van ser diverses les línies de tramvies que hi van passar:

Linia 10 (Plaça Catalunya-Sarrià). El 1932 va ser suprimida i va passar a ser la 17 
Línia 16 (Via Laietana- Plaça Frederic Soler) va ser l'última en suprimir-se. 
Línia 17 (Plaça Catalunya - Plaça Frederic Soler) va ser suprimida el 1945.
Línia 18 (Plaça Catalunya - Plaça Frederic Soler) va ser suprimida el 1930.

Els tramvies de totes aquestes línies arribaven al carrer Wagner des de l'eix dels carrers Saragossa-Jules Verne.