dimecres, 7 de març del 2012

LLIBRERIA CASTELLS. Ronda Universitat (1903-2000)

*1925.- Aparador de la Llibreria Castells a la Ronda Universitat 13.

Una de les llibreries de més anomenada de Barcelona va ser Can Castells, situada al numero 13-15 de la Ronda Universitat fent xamfrà amb el carrer Balmes. Juntament amb la veina Llibreria Bosch va ser durant molts anys la capdavantera en la venda de llibres de text i en general de totes les disciplines i gèneres literaris.
El llibreter Antoni Castells havia estat dependent de la Llibreria Cervantes del carrer de la Palla 23, i es va casar amb la filla de l'amo, el llibreter Mas. Amb el temps Antoni Castells es va establir pel seu compte, primer a la Portaferrissa, i després al 1903 va comprar una llibreria de la Ronda Universitat a Pere Marès. Castells li va posar el seu nom, la va dinamitzar i, tot i que va morir jove, la seva vídua Josefa Mas va voler continuar el negoci, conegut aleshores com a Llibreria de la Vídua Castells. Anys després va annexionar els baixos de la finca del costat, la numero 15, que feia cantonada amb Balmes. Al mateix temps, començava una dura competència amb l'altra llibreria de la zona, la Bosch, que era al mateix carrer, nomès uns metres més enllà, cap a la banda de la plaça Universitat.

*1925.- Interior de la llibreria

*1935.- Un dibuix de la Llibreria Castells durant els anys de la República, quan ja s'havia expandit fins al carrer Balmes.

Quan la vídua Castells va morir els seus descendents varen continuar el negoci. La llibreria es va anar posant al dia modificant progressivament el seu aspecte extern i adequant-se al pas del temps. El 1998 juntament amb d'altres llibreries de la ciutat va constituir l'Associació Professional d'Empreses de Llibreria de Catalunya en un intent de defensar el model de llibreria tradicional enfront l'ofensiva de les grans superficies i les cooperatives que reventaven preus amb descomptes. L'intent però, no va donar els resultats esperats i finalment va tancar a les acaballes del segle XX.
Joan Manuel Serrat la va esmentar en el seu popular tema Conillet de vellut, quan feia referència a l'aparador de Can Castells.

Però avui he vist el cel obert,
Déu, que és bo i que sap el que sofert,
m'ha deixat els seus consells
en un aparador de Can Castells,
i m'he comprat el llibre "La fotografia és un art".
I abans d'un mes
seré millor que en Pomés.

*1978.- La Llibreria Castells en la seva darrera etapa.

7 comentaris:

  1. Ostres, la Bosch i la Castells entre altres em van iniciar en el món del llibre quan vaig arribar a Barcelona...

    ResponElimina
  2. Sense oblidar la veïna Bastinos. O em confonc?

    ResponElimina
  3. No et confons Allau, la Bastinos era al carrer Pelai, però va tancar molt abans.

    ResponElimina
  4. Com sempre, només valorem les coses quan es perden; avui, després de molts anys, he anat a Barcelona a comprar un llibre i no trobaba la Castells... no recordaba on era?. He preguntat en un parell de botigues, fins i tot a un mosso, i ni la coneixien.. quina pena... però es el futur, ens agradi o no, amb les seves coses bones i les dolentes. I per a mi, el tancament d'una llibreria, sempre serà dolent.

    ResponElimina
  5. El 1964, sortint de la Castells, on anava sovint, em vaig trobar al front d'una manifestaci´ d'estudiants. Els "grisos" davant i els manifestants darrera.
    No cal dir, que a la meva edat, 14 anys, vaig correr Balmes amunt fins a trobar la porta d'una escala. Hi vaig tornar molts cops més, fins que malauradament la van tancar. Quins records!
    Carles Morata i León

    ResponElimina
  6. Para mí, el estar juntas Castells y Bosch era más una ventaja que un inconveniente. Como estudiante podías encontrar en una de ellas lo que no tenían en la otra, aunque tuvieran mucho en común. Bastinos me quedaba más lejos que Bosch y Casa del Libro tardé en tenerla en cuenta. Con el tiempo dejé un poco de lado Castells porque en la época que yo la frecuentaba no tenía los amplios expositores de las otras librerías, que permitían ojear los libros. Sus escaparates, sin embargo, eran los mejores. Aparecieron nuevas librerías, algunas especializadas y mi interés se fue repartiendo con ellas, pero en libro de texto no tenían rival, aunque en Gran Vía, enfrente de la Universidad, surgieron dos nuevas librería especializadas en libros de texto, muy interesantes. Me parece recordar que una era de Marcombo y la otra Hispanoamericana. Ignoro si todavía están.

    ResponElimina
  7. I l'Ancora y Delfín, i la Catalònia, i la Francesa...

    ResponElimina