dijous, 17 de gener del 2013

COCONUT. Boite-Discoteca. Pl. Jardins d'Alfàbia (1969-1973)

Agraïments a ROBERTO LAHUERTA MELERO


 
Cap a finals dels anys 1960's, el sector que avui coneixem com Nou Barris era identificat municipalment com el Districte IX. Fou en aquells anys i des d'aquella perifèria urbana que va irrompre el Coconut, un local més dins el panorama dels locals d'esbarjo, que s'inscrivia dins el grup de les boites-discoteques, però que a la vegada oferia música en viu, circumstància que explica el notable èxit que va arribar a tenir entre el jovent de l'època.
Coconut estava entaforat entre dos modestos blocs d'habitatges de maó vist en una zona del passeig de Verdum prop del Parc de la Guineueta, coneguda com plaça dels Jardins d'Alfàbia. Roberto Lahuerta, que vivia en un d'aquells blocs de pisos, recorda que aquell mateix local havien intentat convertir-lo abans en sala de cinema. Un projecte que fins i tot va arribar a tenir nom: Cinema Alfàbia. Però a causa de diversos problemes amb els permisos municipals la sala de projecció mai va arribar a inaugurar-se.
El local disposava d'un aforament màxim per a 1000 persones i era dividit en dues plantes d'aproximadament 800 metres quadrats cadascuna amb dos ambients diferents, com ja advertia la publicitat de l'època. D'una banda, a la planta soterrània hi havia una discoteca a l'ús amb els seus focus de colors, la seva pista de ball i l'esfera de petits miralls que rodava tot esquitxant les parets de reflexos. El segon espai, a la planta baixa, era un xic més gran i donava més personalitat al local. Era destinat a la musica en viu i va acollir nombroses actuacions d'artistes i grups emergents o ja consolidats dins el panorama del pop espanyol. Noms de grups com SirexMustangs primer, i Diablos, Fórmula V o Los Angeles després, tots ells candidats habituals al títol de canción del verano, hi varen interpretar els seus temes i les tornades pegadisses i repetitives de les seves cançons.
El 4 de gener de 1969 va tenir lloc la inauguració de Coconut que va congregar  tres actuacions: Los Mustangs, Chupi 66 i Los Géminis, El local obria dissabtes i diumenges entre les 5:15 de la tarda i les 9:30 del vespre. Els preus de les entrades eren de 50 pessetes per als nois i 25 pessetes per les noies. Per a les actuacions en directe els preus pràcticament es doblaven. Els grups que més vegades van passar per la pista del Coconut van ser Los Diablos (12), Yerba Mate (11), Tony Ronald (10) i Lone Star (8)
A partir de la tardor de 1972 l'activitat del local comença a a minvar i el diumenge 18 de febrer de 1973 s'hi fa l'última actuació en directe a càrrec dels Mustangs. Finalment, la pista del Coconut a les cartelleres dels diaris es perd aquell mateix any, quan el fenòmen de les discoteques ja havia adquirit una nova dimensió i altres zones més cèntriques de la ciutat, com la del Turó Park, concentraven aquest tipus de locals un cop superada ja la primera època de les boites.
El record del Coconut va quedar també en molts adhesius que reproduien el seu logotip als vidres dels cotxes de motors trucats i de segona mà dels joves de l'època.
 
*1970's.- L'holandès afincat a Barcelona Tony Ronald (1941-2013) va ser un dels habituals del local del barri de la Guineueta. Aquí el veiem en durant una de les seves actuacions a Coconut amb una go-gó ballant sobre l'esceneari i aclamat per les seves fans després de perdre la camisa. (Fotos: http://www.tonyronald.hol.es )
 
Algunes actuacions en directe a Coconut:
1969.- Gener: Los Mustangs
1969.- Gener: Chupi 66
1969.- Gener: Los Géminis
1969.- Gener: Pop Tops
1969.- Febrer: Los Kiffer's
1969.- Febrer: Tony Ronald
1969.- Març. The Vampires
1969.- Març: Los Salvajes
1969.- Abril: Doble Dinamita
1969.- Juny: Los Diablos
1969.- Juny: Fórmula V
1969.- Agost: Los Angeles
1969.- Setembre: Billie Davis
1969.- Octubre: Los Mitos
1969.- Novembre: Miguel Ríos
1970.- Maig: Los Albas
1970.- Juny: Lone Star
1970.- Juliol: Los Faros
1970.- Agost: Locomoción
1970.- Setembre: Los Bravos
1970.- Octubre: Los Vikingos
1970.- Desembre: Fusioon
1971.- Març: Yerba Mate
1972.- Abril: Màquina!
1971.- Juny: Nino Bravo 
1972.- Octubre: Cuatro Monedas
1972.- Octubre: Alicia y Nubes Grises
  1973.- Febrer: Los Mustangs

 
*1972.- Un anunci de Coconut després del canvi de direcció produït als últims anys. El local va adoptar aleshores el logo corporatiu del trèbol corresponent al grup que gestionava Pere Saus. (Font: Hemeroteca La Vanguardia) 

27 comentaris:

  1. Curiosíssim que a la Guineueta hi hagués una sala de concerts...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es patetico que os querais apropiar del territorio, El COCONUT nunca ha estado en la Guineueta, esta en PORTA que empieza en el paseo de Verdum.
      Es mas, ni el TEBAL de Artesania esta en la guinu, es la acera este, que es Verdum, por no tener, ni el mercado de la guinu, esta en la guinu, que esta en la cera oeste de Valldaura que es Can Peguera, ni la ermita del manicomio siquiera esta en la Guinu, conformaros con el ridiculo Madison, al que no acudian ni los del barrio.

      Elimina
    2. Ni era el Thre Ball, ni estaba en la Guineueta.
      Era el TEBAL, y estaba en Verdum, (si, en la acera este de la calle Artesania, donde la acera de los pares corresponde al barrio susodicho ) y como era el numero 56-58 ya sabes que quiero decir.

      Elimina
  2. No era una sala de concerts. Era un discoteca on es feien actuacions en directe, cada cap de setmana. A La Guineeueta hi habia mes discoteques: Thre Ball, en c. Artesania, pero era mes petita. El Madison era mes gran, al costat del cinema Paladium

    ResponElimina
    Respostes
    1. que recuerdos.... recuerdo un domingo que actuaba Nino Bravo y le tiraron un huevo, era asidua desde el 70 al 73.

      Elimina
    2. Fue el domingo 20 de junio de 1971. Fue la unica actuacion en Coconut de Nino Bravo.
      Por casualidad se recuerdan los colores del adhesivo del COCONUT, o se conserva alguno?

      Elimina
    3. no lo recuerdo, pero si recuerdo las colas para dejar los abrigos y bolsos en el guardarropa...y sobre todo las escaleras para ir de una planta a otra... me encantaba esta disco. tambien recuerdo Salany, thebal, europa 68,

      Elimina
    4. Los colores eran verde.negro y blanco,pero no encontramos ninguno

      Elimina
  3. estabas tu este domingo de la actuacion de NINO BRAVO. pues cioncidimos..¡¡

    ResponElimina
  4. si ese domingo yo estaba.
    Nino Bravo..dejo de cantar se dirijio, y comento ..¡¡quien ha sido si tiene cojones, que suba y me lo tire aqui..¡¡ muy cabreado, igual no fueron las palabras exactas, pero el significado es el mismo, luego continuo cantando.
    ¡¡que casualidad...¡¡ ahora cuando paso por ahi y veo el taller, o garaje'' de mecanica..¡¡me da una cosilla..¡¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tony Ronald.. cuantas veces me escape con 16 años al ''coconut'' para verte y escucharte.
      descansa en paz.

      Elimina
    2. Yo estaba allí también, e incluso tengo un LP firmado por Nino, cuando impactó el huevo en su pecho actuó como un caballero, solamente paró de cantar y dijo..."quien haya sido estará contento con lo que ha hecho" y siguió cantando...la canción era *la puerta del amor* recuerdo como si fuera ayer, yo tenía recién 17 años

      Elimina
  5. En la actuacion de Nino Bravo no estuvo. He mirado la fecha de actuacion por la hemeroteca. Muchas veces estuve en la puerta. Cuestion de edad.

    ResponElimina
    Respostes
    1. posiblemente no seria esa fecha, pero yo lo vi, cuestion de edad es posible, yo tenia entonces 17 años, y no me quedaba en la puerta.. entraba siempre, todos los domingos.
      de todas maneras fueron unos años geniales, con todas las actuaciones, ahora tambien recuerdo una muy especial de Tony Ronald. EN PAZ DESCANSE.

      Elimina
  6. La inauguraron los Pop Tops si no recuerdo mal,ahora es un taller de coches o concesionario,a ido cambiando como todo el barrio,que ya no se parece casi en nada.

    ResponElimina
  7. alguien se acuerda a que altura de la calle Artesanía estaba la discoteca Thebal.
    Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo sí la recuerdo el dueño se llamaba Tarrida

      Elimina
  8. Estaba entre Padre Rodés y Via Júlia

    ResponElimina
  9. Yo vivía justo delante. Alucinaba con la pinta de los que iban al Coconut (era un niño). Tanto que me recuerdo preguntando a mi madre si, de mayor, yo también podría llevar pantalones acampanados, zuecos y peine en el bolsillo de atrás iban a, que nos parecían

    ResponElimina
  10. yo fui al sheraton en la calle padre rodes

    ResponElimina
  11. YO EL SEBAS Y MI AMIGO ENRIQUE ERAMOS ASIDUOS DE ESTA BOITE DE LA GUINAGUETA SIEMPRE LA RECORDAREMOS POR NUESTROS GRUPOS MUSICALES QUE POR 100 PESETAS LOS PODIAS DISFRUTAR Y TAMBIEN POR NUETROS LIGUES JEJE.

    ResponElimina
  12. Que tiempos con la oela.... Fue bonito, una lástima su cuerre. Recuerdo sus oegatinas... ❤️

    ResponElimina
  13. Ahora es un gran bazar chino. Vale la pena entrar en el bazar para recordar lo que fue la pista de baile.

    ResponElimina
  14. En el coconut me puse el rabo tierno buff

    ResponElimina
  15. Little alguien la recuerda, estaba en la calle Artesanía

    ResponElimina
  16. El tiempo pasa era un vecino del. barrio mis mejores recuerdos con mis amigos de la infancia es lo que mas exo de menos da igual fulanito o sotanito se nos han ido y ahi sta nuestra historia un famoso es uno mas.

    ResponElimina