*1905.- Dues versions de la mateixa vista del carrer Pelai des de la Rambla de Canaletes amb les barraques de l'estudi fotogràfic Amadeo sobre el terrat de l'edifici de la cantonada.
A començaments del segle XX el negoci de la fotografia va comencar a prol·liferar a la ciutat i els estudis dels retratistes es multiplicaven. Sovint eren emplaçats als terrats dels immobles per tal d'aprofitar de la millor manera possible la llum natural. En realitat, eren barraques instal·lades sobre el mateix terrat a manera d'afegitons.
El fotògraf i retratista conegut com Amadeo va ser un dels més populars i coneguts. El seu nom complet era Amadeu Mariné i Vadalaco (1878-1935). Tenia el seu estudi situat al capdamunt de l'edifici que feia cantonada entre Pelai i la Rambla de Canaletes. Anteriorment havia ocupat aquell mateix estudi del seu germà Josep, també fotògraf, però l'Amadeu s'hi va instal·lar pel seu compte a partir de 1901. De bon inici va començar a signar les seves fotografies amb el nom de Vadalak, perquè el seu germa ja les signava com a Mariné. Només uns anys després Amadeu Mariné va obrir també una botiga a la Rambla de Canaletes número 15 i començà a signar els seus retrats com Amadeo, a la vegada que instal·lava un rètol de reclam amb aquest nom al llarg de la barana del terrat de l'edifici de Pelai-Canaletes. L'estudi del seu germà Josep, amb el nom comercial de Mariné, era gairebé a tocar i ocupava el terrat del número 58 del mateix carrer Pelai.
Pel seu estudi Amadeo va desfilar un gran nombre de personatges il·lustres de les lletres, la política i la intel·lectualitat del moment, com Angel Guimerà, Josep Maria de Sagarra, Pompeu Fabra i Nicolau d'Olwer, entre molts altres. Una altra faceta d'aquest fotògraf va ser el retrat d'escena amb actors i actrius captats en plena representació de les seves obres. En aquesta especialitat són destacables els seus treballs amb Margarida Xirgú, Joaquim Montero o Josep Sampere
Després de més de 30 anys d'activitat, l'Amadeu va tancar la seva galeria-estudi del terrat del carrer Pelai per establir-se a l'Avinguda Meridiana el 1933, dos anys abans de la seva mort.
*1910's.- Dos retrats realitzats a l'estudi Amadeo del carrer Pelai 62, el segell del qual es pot veure en un dels extrems d'ambues fotografíes. (Font: todocoleccion.net)
Revers d'una de les postals que editava Amadeo per a poder ser enviades per correu. (Font: todocoleccion.net)
Dues imatges del terrat de Pelai 62 on Amadeu Mariné tenia instal.lat el seu estudi
Margarida Xirgú fotografiada per Amadeu Mariné representant Elektra. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).
Molt bona aquesta entrada.
ResponEliminaCuriosa.
salut