divendres, 5 de desembre de 2014

COOPERATIVA LA FLOR DE MAIG. Sucursal núm. 6. Marià Cubí/Sagués. (1918-1950)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, FRANCISCO ARAUZ i MAGDA LLURBA


*1920's.- Vista exterior de la sucursal de La Flor de Maig al barri Galvany.

La Societat Cooperativa La Flor de Maig va néixer al barri de Poblenou el 1890 i amb el temps va arribar a ser la més important de Catalunya amb diverses sucursals dispersades per la ciutat i una gran granja a Cerdanyola del Vallès com a instal·lació més destacada.
El 1918 es va fussionar amb La Formiga Obrera de Sants. En aquesta operació la cooperativa santsenca va aportar un immoble situat a la cantonada entre els carreres Sagués i Marià Cubí. Això va permetre a La Flor de Maig obrir la seva sucursal número 6 al barri de Galvany dins l'antic terme municipal de Sant Gervasi de Cassoles.
L'edifici disposava de planta baixa i un ampli primer pis. Als baixos hi havia instal·lada la botiga de queviures mentre que el pis superior acollia el cafè instal·lat en una sala molt espaiosa envoltada per un llarg balcó que recorria les dues façanes de l'edifici
La Flor de Maig va sobreviure a la Guerra Civil però el cooperativisme era ja un fenomen vingut a menys a causa, bàsicament, de l'origen obrerista del cooperativisme que el feia difícil de compaginar amb els postulats del règim franquista. Així doncs al 1950 la societat es va dissoldre i posteriorment als baixos de l'edifici s'hi va instal·lar una fusteria.
El 1983, coincidint amb l'etapa de boom del barri de Galvany com a zona d'oci nocturn, tot l'edifici es va condicionar per acollir el bar de copes Universal.

*1923.- Imatge de l'interior del cafè a la planta superior.


1 comentari:

 1. Hola Miquel
  Enhorabona per tots els teus articles i en particular per aquests que parlen de Sant Gervasi.
  M'ha fet molta gràcia veure l'edifici de l'Universal, on hi havia passat tantes bones estones.
  Només un petit incís si m'ho permets, des que al 1950 es va disoldre la societat de la cooperativa, l'edifici no va quedat del tot abandonat, als baixos, ocupant les dues cantonades hi va haver-hi durant molts anys, i fins que s'hi va posar l'Universal, una fusteria.
  Salutacions i continua delectant-nos amb aquest magnífic i cuidat bloc
  Magda

  ResponSuprimeix